1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hailuotolainen yrittäjäpariskunta: "Alusta asti oli selvää, että tänne on tultava"

Hailuodon kasvatti Timo Ranta ja kuopiolaislähtöinen Sanna Ilmola-Ranta pyörittävät Hailuodon suurinta karjatilaa. Elannon hankkiminen saaressa edellyttää myös sivuelinkeinoja, uusimpana Ritvan herkun löökikastikkeiden valmistus.

Kotimaan uutiset
Kujalan tila siirtyi Timo Rannan ja Sanna Ilmola-Rannan vastuulle vuonna 2006.
Karoliina Kemppainen / Yle

Hailuodon Kujalan tilan navetassa kymmenet päät kääntyvät kuikuilemaan vierailijaa, mutta kamera herättää lehmissä vastenmielisyyttä.

Saaren suurimmalla karjatilalla on noin 250 päätä, lähinnä pihvikarjaa. Isäntä Timo Ranta on tilan kasvatteja itsekin.

– Olen syntynyt tällä tilalla ja ollut sen toiminnassa koko ikäni. Vuonna 2006 teimme vaimoni kanssa sukupolvenvaihdoksen, ja siitä lähtien olemme hommaa pyörittäneet ja kehittäneet sitä eteenpäin.

Tilan emäntä Sanna Ilmola-Ranta on ehta kaupunkilaistyttö Kuopiosta.

– Alusta asti oli selvää, että tänne on tultava jos tuota miestä meinaa katsella, Sanna nauraa.

Maalaiselämään sopeutuminen on sujunut vaihtelevalla menestyksellä.

– Vaikeinta ovat aikaiset aamuherätykset.

Isäntä puolestaan toteaa vaimonsa sopeutuneen hyvin, eikä hän ole löytänyt valittamista.

Lihanjalostusta ja teiden aurausta

Kujalan tilan pääelinkeinona on karjankasvatus ja lihan suoramyynti. Teurastamolta tulevat lihat leikataan ja jauhetaan itse asiakkaiden toiveiden mukaan.

Elannon hankkiminen saaressa edellyttää monipuolisuutta. Tila onkin tehnyt myös erilaista koneurakointia, suurimpana yksityisteiden aurausta Hailuodon kunnalle.

– Emolehmätalouden pitäisi olla todella suurta, että sillä pärjäisi. Toisaalta olen tottunut touhuamaan ja kehittelemään kaikkea, joten sivuelinkeinoja on kertynyt, Timo Ranta pohtii.

Löökisoosit uusissa käsissä

Muutama kuukausi sitten Kujalan tila osti Ritvan herkun tunnettujen löökikastikkeiden valmistuksen. Entinen omistaja opetti kastikkeen teon kädestä pitäen, eikä ongelmia ole ollut.

– Olimme ruokamessuilla maistattamassa kastikkeita, ja asiakkaat pitivät niitä ihan entisenlaisina tuotteina, Timo iloitsee.

Löökitehtailijoiden omasta ruokapöydästä eivät kastikkeet luonnollisestikaan lopu kesken.

– Otamme sooseja aina isoon pulloon itselle sivuun ennen pullotusta myyntiä varten. Ruoka-aikaan kaikki kastikkeet ovat rivissä pöydällä, Sanna virnistää.

Lue seuraavaksi