Kalojen bongaus eli fongaus leviää

Kalastus muuttuu entistä yhteisöllisemmäksi, kun kalamiehet ja –naiset ovat innostuneet kalojen fongauksesta eli lajikalastuksesta. Lajia harrastetaan jo ympäri Suomea, ja harrastajamäärä kasvaa koko ajan.

Kotimaa
Mies onkimassa.
Mikko Haapanen / Yle

Helsinkiläinen Juha Salonen lähtee vähintään kerran kuukaudessa kalastusreissulle, jonka tavoitteena on bongata mahdollisimman monta kalalajia. Kysymys on lajikalastuksesta eli fongauksesta. Tavoittena ei ole pyydystää kaloja syötäväksi, vaan kalat kuvataan ja päästetään takaisin vapaaksi.

Lajikalastuksessa kerätään pisteitä

Fongauksen käytännöt vaihtelevat fongaajasta riippuen. Toiset keräävät elämäpisteitä ja toiset nollaavat laskurinsa vuosittain.

– Minä menen tänä vuonna lajimäärässä numerossa 37. Joillain lähipiirini ystävillä lukumäärä on yli neljäkymmentä. Siinä saa jo jonkin verran ajella, kertoo Juha Salonen Suomen lajikalastajien liitosta.

Pyynnin käytännöt vaihtelevat

Toiset lajikalastajat laskevat pisteiksi ainoastaan suusta koukutetut ja mitat täyttävät kalat. Osa taas laskee onnistuneeksi fongaukseksi myös alamittaiset ja esimerkiksi lapiolla tai haavilla pyydetyt kalat.

Hyväntahtoista kilpailua

Fongausta harrastavat suhtautuvat toisiinsa kannustavasti. Laji onkin tutustuttanut kaloista innostuneita ihmisiä toisiinsa ympäri Suomen.

– Tämä on todella yhteisöllinen harrastus. Reissujen kautta tutustuu uusiin paikkoihin ja uusiin ihmisiin.

Kalamaratonissa lähes kaikki keinot on sallittuja

Lajin harrastajat tapaavat vuosittain kalamaraton-kilpailussa. Parhaimmillaan mukana on ollut 70 joukkuetta. Kisassa yritetään saada vuorokauden aikana mahdollisimman monta kalalajia. Kisassa saa liikkua vapaasti millä tahansa kulkuvälineellä. Veneestä ei saa kalastaa, mutta veneellä saa vaihtaa paikkoja.

– Me voitimme viime vuonna 32 kalalajilla. Kalastimme yli 20 eri paikassa. Kyllä siinä pitää tuntea vedet, että miten kalastaa missäkin.