SDP:n Backman haikailee keinoa, jolla TVO etenisi eduskuntaan

SDP:n ryhmäjohtaja vaatii, että eduskunnan on saatava ratkaista Olkiluodon nelosreaktorin kohtalo.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman eduskunnassa 18. syyskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mielestä Teollisuuden voiman hakemus voitaisiin tuoda eduskuntaan niin, että siinä olisi jokin reunaehto, josta TVO:n pitäisi suoriutua määräajassa.

Hallituksessa syntyi tällä viikolla eripuraa TVO:n ydinvoimaluvalleen hakemasta lisäajasta. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) hylkäisi hakemuksen, mutta valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) pyysi asian pöydälle.

Backman vertaa peräänkuuluttamaansa menettelyä Fennovoimaan, jonka ydinvoimaluvan muuttamista hallitus puolsi torstaina. Backman viittaa Fennovoiman luvassa olevaan ehtoon, jonka mukaan vähintään 60 prosenttia voimalan omistuksesta pitää olla kotimaista.

– Vastaavaa luovuutta voisi olla TVO:n osalta. Voisi olla joku reunaehto, joka jää sitten TVO:n täytettäväksi, Backman sanoi perjantaina.

Backman: Kyse lakipulmasta

Backmanin mielestä kyse on ydinenergialain ongelmasta, koska laissa todetaan, että hallitus voi esittää vain myönteistä periaatepäätöstä eduskunnalle.

– Tässä tapauksessa eduskunta on jo tehnyt myönteisen päätöksen viime vaalikaudella, ja nyt siihen haetaan jatkoaikaa. Jos hallitus katsoo, että jatkoaikaa ei tule antaa, niin eduskunta ei pääse käsittelemään asiaa, Backman selittää.

– Tämän takia pitäisi löytää se luova muotoilu, että hallitus voisi jollakin järjestelyllä esittää jatkoajan antamista. Nyt on ensi sijassa kyse siitä, pääsevätkö kansanedustajat ottamaan asiaan kantaa vai katsooko eduskunta sivusta kun hallitus ratkaisee asian.

Backman ei kuitenkaan vastannut, millaista ehtoa hallituksen pitäisi TVO:lta vaatia. Sen sijaan hän kaipaa luovuutta valmisteluvastuussa olevalta ministeriltä eli Jan Vapaavuorelta.

"Selvitys ei muuttaisi asiaa"

Vapaavuori torjui alkuviikosta TVO:n jatkoajan selväsanaisesti ja kehotti yhtiötä katsomaan peiliin. Vapaavuori moitti Olkiluoto 3:sta teollisuushistoriamme surkeimmaksi tapaukseksi ja sanoi, että yhtiön haikailema jatkoaika toisi vuosien epävarmuuden.

TVO on hakenut Olkiluodon nelosreaktorille lisäaikaa, koska vuosikausia viivästynyt Olkiluodon kolmosreaktori on yhä kesken.

Etenkin useat satakuntalaiset kansanedustajat ovat ajaneet TVO:lle sen kaipaamaa lisäaikaa. Esimerkiksi kokoomuksen riveistä on vaadittu TVO:lta uusia vakuutuksia siitä, että Olkiluoto 4 rakennetaan, jos se saa luvan.

Backman ei usko, että TVO:lta voisi enää tulla lähiviikkoina uutta tietoa, joka voisi muuttaa asian käsittelyä.

– En usko, että TVO:n osalta mikään selvitys edesauttaisi asiaa. Kaikki faktat ovat jo pöydällä. Kyllä tässä on enemmänkin kyse ydinenergialain tulkinnasta, hän sanoo.