Hautalöydöt kertovat muinaisen Egyptin hiusmuodista: Hiustenpidennyksiä, lettejä ja kiehkuroita

Farao Akhenatenin hallitsemasta Amarnasta löytyneiden vainajien hiuslaatu vaihtelee, mikä voi kertoa siitä, ettei kaupungin väestö ollut etnisesti yhtenäistä.

Ulkomaat
Kuvakaappaus livescience.com -nettisivuilta jutusta, joka käsittelee löydöstä.
www.livescience.com

Farao Akhenatenin perustamassa Amarnan kaupungissa noin 3 300 vuotta sitten eläneillä ihmisillä oli useita erilaisia hiuslaatuja, mikä saattaa kertoa siitä, ettei kaupungin väestö ollut etnisesti yhtenäistä, sanoo alueen elämäntyyliä tutkivaan arkeologiryhmään kuuluva Jolanda Bos LiveScience-nettilehden mukaan.

Sen lisäksi, että hiuslaatu vaihteli käkkärästä mustasta tukasta suoriin keskiruskeisiin hiuksiin myös hiustyylejä oli erilaisia, Bos kertoo Journal of Egyptian Archaeology -lehdessä julkaisemassaan artikkelissa.

Bos on analysoinut sataa Amarnan hautausmaalta vastikään ylös kaivettua pääkalloa, joista 28:lla on edelleen hiukset.

Muun muassa eräällä naisista on äärimmäisen yksityiskohtaisesti tehty monimutkainen kampaus, johon on kiinnitetty hiuspidennyksiä kerroksittain eri puolille päätä. Naista ei ollut muumioitu, vaan kääritty mattoon hautausta varten.Tutkijat eivät tiedä kuka nainen on tai minkäikäisenä hän kuoli, eivätkä myöskään sitä, oliko hiukset laitettu näin vain hautajaisia varten.

Tutkijat uskovat kuitenkin, että tällaisia kampauksia ja hiuspidennyksiä käytettiin jokapäiväisessä elämässä. Eräällä vainajalla on harmaista ja mustista hiuksista tehtyjä pidennyksiä, mitkä viittaavat siihen, että hän sai niitä varten hiuksia useilta ihmisiltä.

Lyhyet hiukset suosiossa

Bosin tutkijaryhmä on löytänyt Amarnan vainajien keskuudesta erilaisia hiustyylejä, mutta myös viitteitä muodista. Tutkijat ovat havainneet, että ruskeahiuksisilla oli usein kiehkuroita korviensa ympärillä. Amarnalaiset suosivat myös palmikoita, jotka olivat yksinkertaisia kolmesta säikeestä letitettyjä ja noin sentin levyisiä palmikoita.

Myös lyhyet hiukset olivat suosiossa. Palmikot eivät usein olleet 20:ta senttiä pidempiä, jolloin hiukset ulottuivat noin olkapäiden korkeudelle. Pisimmät arkeologien Amarnasta löytämät hiukset olivat noin 30-senttiset hiukset, joihin oli tehty monikerroksisia hiustenpidennyksiä.

Erään naisen harmaantumassa olleet hiukset ovat oranssinpunaiset. Tutkijoiden mukaan hän näyttää värjänneen ne, ilmeisesti hennalla. Tutkijat analysoivat parhaillaan, millaisia väriaineita käytettiin, jos mitään. Bos uskoo, että kyseinen vainaja värjäsi hiuksiaan samasta syystä kuin monet nykyisinkin eli peittääkseen harmaan.

Kampauksiin käytettiin rasvaa, mikä on saattanut auttaa säilyttämään hiukset kuoleman jälkeenkin. Tutkijat selvittävät, onko kyse eläinrasvasta. Vainajan hiusten suojaksi on saatettu laittaa myös kangaspala.

Amarna-säätiön tukemassa tutkimuksessa arkeologit selvittävät Amrnan elämäntyylin eri puolia, ja Bos johtaa hiustyylitutkimusta.

Amarnan hallitsija Akhenaten on yksi tunnetuimmista Egyptin faraoista, joka hallitsi noin 15 vuoden ajan vuoden 1 350 tienoilla ennen ajanlaskumme alkua.

Akhenaten hylkäsi monijumalaisen uskonnon ja alkoi palvoa yhtä jumalaa, auringonjumala Atenia. Pääkaupungin hän siirsi Thebasta Amarnaan noin 320 kilometrin päähän Kairosta. Amarnassa arvioidaan asuneen 20 000–40 000 ihmistä.

Kun Akhenaten kuoli noin vuonna 1336 ennen ajanlaskumme alkua, Amarna hylättiin.