1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanissa viimein sopu päämiesten vallanjaosta – maa saa uuden presidentin

Afganistanin uudeksi presidentiksi nousee Ashraf Ghani. Pääministerin virkaa vastaavia tehtäviä alkaa hoitaa hänelle epäselvissä vaaleissa hävinnyt Abdullah Abdullah.

Ulkomaat
Afganistanin presidenttiehdokkaat Ashraf Ghani Ahmadzai (oik.) ja Abdullah Abdullah (vas.) kättelivät allekirjoitettuaan vallanjakosopimuksen presidentin palatsissa Kabulissa 21. syyskuuta 2014.
Afganistanin presidenttiehdokkaat Ashraf Ghani Ahmadzai (oik.) ja Abdullah Abdullah (vas.) kättelivät allekirjoitettuaan vallanjakosopimuksen presidentin palatsissa Kabulissa 21. syyskuuta 2014. Wakil Kohsar / AFP / Lehtikuva

Afganistanin kaksi presidenttiehdokasta ovat kuukausien neuvottelujen jälkeen päässeet yhteisymmärrykseen presidentinvaalien tuloksesta ja sitä seuraavasta vallanjaosta.

Tänään sunnuntaina allekirjoitetun sopimuksen mukaan maan entinen valtiovarainministeri Ashraf Ghani nousee presidentiksi ja entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah ottaa vastaan pääministerin virkaa vastaavat tehtävät.

Ghani seuraa tehtävässään virkansa jättävää edellistä presidenttiä Hamid Karzaita.

Ghani edustaa Afganistanin laajinta etnistä ryhmää pashtuja, jotka asuttavat maan etelä- ja itäosaa, kun taas Abdullahin kannattajia ovat lähinnä maan pohjoisosassa asuvat tadzikit ja hazarat.

Miehet kiistelivät ankarasti kesäkuussa käytyjen vaalien tuloksesta. Alustavien tulosten mukaan Ghani olisi voittanut, mutta Abdullahin mukaan vaalivilpin kautta. Viimeinen kiista käytiinkin siitä, miten vaalitulos julkaistaan. Abdullah vaati, ettei lukuja julkaista, tai sitten hänen lukujaan on korjattava ylöspäin.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, miten kiista ratkaistiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on vaikuttanut voimakkaasti sopimuksen syntymiseen. Hän on neuvotellut useita kertoja osapuolten kanssa ja voikin laskea sovun syntymisen voitokseen.

Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan pois Afganistanista tämän vuoden loppuun mennessä. Afganistanissa on toivottu noin 12 000 sotilaan pysymistä maassa auttamassa järjestyksen ylläpidossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi