1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n uusi budjettipäällikkö ei avauspuheessaan maininnut 17,8 biljoonan valtionvelkaa – ilmastonmuutos isompi ongelma

Valkoisen talon budjettipäällikkö sanoo ilmastonmuutoksen kiistämisen maksavan miljardeja dollareita yhteiskunnalle. Ilmastonmuutosta estäville toimille ei ole hänen mielestään vaihtoehtoa.

talous
Sadan dollarin seteleitä.
Seppo Sarkkinen / Yle

Yhdysvalloissa Valkoisen talon uusi budjettipäällikkö Shaun Donovan on ottanut tehtävänsä vastaan. Perjantai-iltana hän piti uudessa virassaan ensimmäisen puheensa. Puheen pitopaikka oli Center for American Progress, puolueeton, mutta demokraattipuoluetta lähellä oleva ajatushautomo.

Sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kiinnitti huomiota budjettipäällikön sanomaan. Hän ei maininnut sanallakaan maansa huikeaa valtionvelkaa, joka nousee 17 800 miljardiin dollariin.

Donovan keskitti huomionsa ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Ilmastonmuutos on hänen mielestään huomattavasti suurempi uhka myös maan taloudelle.

Budjettipäällikön mukaan ilmastotoimet ovat välttämättömiä ja toimimattomuus ei saa olla vaihtoehto. Erityisen kalliiksi Donovanin mukaan tulee ilmastonmuutoksen kiistäminen.

– Ilmastonmuutoksen aiheuttamat kustannukset kasaantuvat ja ongelman jättäminen huomiotta vain pahentaa sitä, Donovan sanoi.

YK:n ilmastohuippukokoukseen valmistautuva Yhdysvaltain hallinto on parhaillaan muuntamassa ilmastonmuutoksen tuomia riskejä selkeiksi faktoiksi ja luvuiksi.

Donovan muistutti mm. että jos maapallon ilmasto lämpenee keskimäärin kolme astetta, johtaisi se Yhdysvalloissa bruttokansantuotteen laskemiseen 150 miljardilla dollarilla vuodessa.

– Kuten muistamme 1930-luvun lama-ajasta, pienikin BKT:n lasku voi dramaattisesti kasvattaa talousalijäämää, heikentää verotuloja ja vaikeuttaa valtion kykyä tuottaa palveluita, hän totesi.

Donovan puhui myös ilmaston ääri-ilmiöiden lisääntymisestä sekä yleistyvistä metsäpaloista, ja kuivuuskausista, jotka kaikki tuottavat yhteiskunnalle valtavat kustannukset.

Lue seuraavaksi