Onko sinulla ollut ongelmia painonpudotuksen kanssa?

Joidenkin paino putoaa helposti, toisilla taas huomattavasti työläämmin. Asiantuntijan mukaan jokainen ihminen on yksilö, mutta enemmistön elimistö toimii samalla tavalla. Onko sinulla ollut ongelmia painonpudotuksessa?

Kotimaa
Henkilövaaka
Vaaka on tärkeä apuväline painonhallinnassa.Minna Rosvall / Yle

Ylipainon kanssa kamppailevalla voi toisinaan olla suuriakin ongelmia painonpudottamisessa. Rasva ei välttämättä pala, vaikka sen eteen tekisi kovasti töitä.

Lihavuustutkija, professori *Aila Rissanen *muistuttaa, että joka kolmas ihmisistä on sellaisia, joilla energian liikkeellelähtö on nopeampaa kuin muilla: jos painoa kertyy helposti, siitä eroon pääseminen on tavallista työläämpää.

Professori Rissasen mukana laihduttamisessa ensimmäikseksi kehosta lähtee nesteitä, vasta sitten on rasvan vuoro. Rissanen näkee nykyihmiseen helposti kertyvän läskin koko ihmiskunnan evoluution tuloksena.

– Elimistöllä on vuosituhansien aikana kehittynyt taito ja kyky ottaa energiaa talteen silloin, kun sitä on tarjolla. Ilmiö näkyy edelleen nykyihmisen biologiassa. Kun energiansaanti vähenee, elimistö pyrkii käyttämään energiavarastot, joita se on varastoinut.

Aluksi kehosta poistuu nestettä, vasta sitten alkaa pitkäaikaisesti varastoidun rasvan palaminen, joka tapahtuu melko hitaasti.

*Ilmestyykö vararengas vyötäröllesi turhan helposti? Onko sinulla ollut ongelmia karistaa nopeasti kertyneitä liikakiloja? *

Miten tarkkailet energiankulutustasi painonpudotuksessa? Eikö paino putoa kovasta yrityksestä huolimatta?