1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman suurin ilmastotapahtuma vaatii poliitikkoja toimimaan ilmastonmuutosta vastaan

Tapahtuman viesti kohdostuu YK:n tiistaina alkavaan huippukokoukseen. Ihmiset vaativat poliitikoilta toimia puheiden tai ilmastonmuutoksen väheksymisen sijaan.

YK:n ilmastokokouksen projisointi.
Vaikuttavat valotehosteet herättivät ohikulkijoiden huomion, kun YK:n päärakennuksen seiniin heijastettiin erilaisia kuvia ilmastoasioihin liittyen.

Ympäristöjärjestöt 156 maassa järjestävät tänään sunnuntaina historian suurimman ilmastotapahtuman, jossa vaaditaan poliitikoilta todellisia toimia ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Tapahtumia järjestään lähes 3 000 eri kaupungissa tai kylässä ympäri maailmaa, myös Helsingissä.

Mielenosoittajat kohdistavat sanomansa YK:n ilmastokokoukselle, joka alkaa tiistaina New Yorkissa. 

– Ihmiset ympäri maailmaa ovat kyllästyneet odottamaan, että poliitikot alkavat toimia. Niin Tyynenmeren saarilla kuin New Yorkin kaduillakin, me vaadimme toimintaa sanojen sijaan. Me näytämme, miltä todellinen johtajuus näyttää, sanoi 350.org-järjestön kampanjajohtaja Payal Parekh.

Mielenosoittajien keskeinen vaatimus on päästöttömän energiantuotannon lisääminen. Tähän liittyy kampanja fossiilisiin energiamuotoihin tehtyjen investointein purkamiseksi. Kampanjan näkyvimpiä tukijoita on Etelä-Afrikan emeritus-arkkipiispa Desmond Tutu.

– Tämä on ehdottomasti hetki, joka edellyttää ennennäkemätöntä yhteistä toimintaa. Me emme enää voi ruokkia riippuvuuttamme fossiiliseen energiaan, kuin huomista ei olisikaan. Koska huomista ei olisi, arkkipiispa totesi.

Muista ilmastokampanjaan osallistuvista kuuluisuuksista mainittakoon näyttelijä Leonardo di Caprio, laulaja Emma Bunton, jalkapalloilija Lionel Messi ja Monacon prinssi Albert II.

Järjestäjät ovat tiedotteessaan kertoneet erilaisista tempauksista, joita päivän aikana toteutetaan. Papua-Uusi-Guineassa alakoulun oppilaat kävelevät läheiselle majakalle, joka näyttää jäävän veden alle merenpinnan noustessa. Vancouverin ja Seattlen välillä Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla yuhannet ihmiset rajan molemmin puolin tarttuvat toisiaan kädestä ilmentääkseen, ettei ilmastonmuutos tunne rajoja.

Suurin tapahtuma järjestetään New Yorkissa, missä kaduille odotetaan sataa tuhatta ihmistä. Mukana on myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Eilen lauantaina YK:n päämajarakannuksella New Yorkissa järjestettiin valtava valoshow, kun rakennuksen seinään heijastettiin 30 kerroksen korkuinen video ilmastonmuutoksesta. Valtamertensuojelujärjestö Oceanic Preservation Society OPS oli antanut show'lle nimen "illUmiNations".