1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija: Vallanjako Afganistanissa oli oikea ratkaisu

Entinen Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Pauli Järvenpää uskoo, että presidenttiehdokkaiden sopu vallanjaosta saattaa olla hyvin kestävä ratkaisu.

Ulkomaat
Afganistanin presidenttiehdokkaat Ashraf Ghani Ahmadzai (vas.) ja Abdullah Abdullah (oik.) kuvattuna lehdistötilaisuudessa Kabulissa 8. elokuuta 2014.
Afganistanin presidenttiehdokkaat Ashraf Ghani Ahmadzai (vas.) ja Abdullah Abdullah (oik.) kuvattuna lehdistötilaisuudessa Kabulissa 8. elokuuta 2014. Ghani nousee sunnuntaina 21. syyskuuta presidentiksi ja entinen ulkoministeri Abdullah ottaa vastaan pääministerin virkaa vastaavat tehtävät.Wakil Kohsar / AFP / Lehtikuva

Afganistanin presidenttiehdokkaiden viimein löytämä sopu vallanjaosta on paras mahdollinen ratkaisu maalle, arvioi entinen Suomen Afganistanin-suurlähettiläs, tutkija Pauli Järvenpää.

– Tästä tulee hyvin afganistanilainen lopputulos, että kaikki saavat vähän jotakin, Järvenpää sanoo.

Kuukausien neuvottelujen jälkeen ehdokkaat sopivat sunnuntaina, että maan entinen valtiovarainministeri Ashraf Ghani nousee presidentiksi ja entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah ottaa vastaan pääministerin virkaa vastaavat tehtävät.

Nykyään Viron puolustusministeriön rahoittamassa kansainvälisessä tutkimuskeskuksessa tutkijana työskentelevä Järvenpää arvioi, että Afganistanin sopu voi kestää, mikäli molemmat osapuolet ovat valmiita joustamaan ja he jakavat sopuisasti tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä.

– Se voi kestää hyvinkin pitkään. Tämä on todella parempi kuin se, että jompi kumpi julistettaisiin voittajaksi ja toinen jäisi vain nuolemaan näppejään.

Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan pois Afganistanista tämän vuoden loppuun mennessä. Afganistanissa on toivottu, että maahan jäisi noin 12 000 sotilasta auttamaan järjestyksen ylläpidossa.

Järvenpään mukaan sopu vallanjaosta tuli Yhdysvallan kannalta aivan viime tipassa.

– Vuoden loppuun mennessä pitää joka tapauksessa saada sopu siitä, millä tavalla ja minkälaisia amerikkalaisia joukkoja jää vielä maahan ja millä tavalla kansainvälinen yhteisö on mukana kuvioissa.

Lue seuraavaksi