1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Viinirypäleestä huippusato – tryffeli vielä arvoitus

Ilmajokisten Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan puutarhassa nautitaan sadonkorjuun hedelmistä. Chilit, kurkut, viinirypäleet ja muu sato jalostetaan herkuteltavaksi. Eksoottisten lajikkeiden puutarhassa jännitetään monia uusia lajikkeita ja niiden mahdollista satoa.

luonto
Rauno Leinonen kasvihuoneessaan
Ilmajokelainen Rauno Leinonen kasvihuoneessaan chili-kasvustojen keskellä. Elina Niemistö / Yle

Ilmajokiselta asuinalueelta löytyy puutarha, josta löytyy – kaikkea.

– Paitsi rikkaruohoja, naurahtaa Rauno Leinonen, joka on yhdessä Jouko Kananojan kanssa rakentanut puutarhaa lähes kahdekymmenen vuoden ajan.

Tontilla on pinta-alaa 1400 neliötä ja kaikki mahdollinen siitä on hyötykäytössä.

– Täällä kaikki kasvaa kerroksittain. Esimerkiksi hedelmäpuut kukkapenkeissä, jotta saadaan tila käytettyä mahdollisimman tehokkaasti, Leinonen kertoo.

Chilejä, kaktuksia ja muuta mielenkiintoista

Ilimajoen poikien puutarhassa kasvavien kasvien määrä on melkoinen.

– Hyötykasveja on paljon erilaisia. On hedelmäpuita kuten päärynä, valkoinen kirsikka, nyt persikka viimeisin, luumu ja viinirypäle, joka on tehnyt tänä vuonna valtavan sadon. Kaikkea tälläistä erikoista, Rauno Leinonen luettelee. Ja lista jatkuu vielä:

– Neljä kasvihuonetta, joista yksi chilihuone, yksi kurkkuhuone, yksi tomaatti-paprikahuone ja yksi täynnä kaktuksia, joita harrastan.

kaktuksia purkissa
Ilimajoen poikien puutarhassa kasvatetaan myös kaktuksia. Elina Niemistö / Yle

Vaikka puutarhassa kasvaa eksoottisia kasveja, Rauno Leinonen muistuttaa, että kyseessä on silti perennapuutarha kukkasineen. Ekologisuus ja kierrätys ovatkin lähellä omistajien sydäntä.

– Idea on se, että suurin osa puutarhajätteestä kompostoidaan ja käytetään sitten penkkeihin. Vähän joudutaan laittamaan kivennäisiä ja hivenaineita, joita ei tule kompostimullasta, Leinonen kertoo.

Runsas rypälesato

Tämän vuoden ihmetyksen aihe puutarhassa on viinirypäle, jonka sadon runsautta omistajat ovat hämmästelleet.

– Kun halusin hankkia tämän taimen, tutkin miten sitä kasvatetaan. Viinirypäle vaatii tosi hyvän maan, joten kaivoin kaksimetrisen kuopan ja täytin sen kunnon mullalla, Rauno Leinonen kertoo ja lisää, että viinirypäleellä voi olla parhaimmillaan jopa kilometrien pituiset juuret.

Ilimajoen poikien eli Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan säilykkeitä
Ilimajoen poikien eli Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan taidolla valmistamia säilykkeitä voi löytää monista myyjäisistä tänäkin syksynä. Elina Niemistö / Yle

– Ensimmäisina talvina se paleltui ja alkoi juuresta aina uudelleen. Viidentenä vuonna leikkasin sen ensi kertaa ja tuli rypäleitä. Viime keväänä leikkasin rajusti ja se rupesi kukkimaan ja kasvoi kolminkertaiseksi. Viinirypäleelle ei riitä että lyöt seinän viereen, siinä se ei kasva, Leinonen kertoo rypäleen vaatimasta työmäärästä.

Rypälesato korjataan puutarhasta näinä päivinä ja jalostetaan sitten uuteen muotoon.

– Nämä tehdään jouluglögiksi, johon lisätään omia luumuja. Se on parasta, Leinonen sanoo ja kertoo, että myös viiniköynnöksen lehdet on hyödynnetty viininlehtikääryleiksi. Muut sadonkorjuun hedelmät myydään esimerkiksi säilykkeinä joulumyyjäisissä.

Työtä ja suuria odotuksia

Ilmajokelaispuutarha on suunniteltu niin, että siellä on uutta ihasteltavaa läpi kesän.

– Täällä pitäisi käydä parin viikon välein, että näkisi kaikki kukat. Kaikki on tarkkaan harkittua, Rauno Leinonen kehaisee.

Työtä puutarha vaatii harrastajiltaan varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

– Siemenluetteloita alan miettiä keväällä ja silloin se alkaa. Sadonkorjuun jälkeen taas on siivottava penkit, sillä keväällä niistä nousee vuokot, jotka ovat aivan mykistäviä, Leinonen sanoo.

chilikasvustoja
Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan chili-huoneessa alkaa olla valmista tavaraa. Elina Niemistö / Yle

Leinonen on tyytyväinen tämän syksyn satoon. Näinä päivinä puutarhasta korjataan chilit, perunat, erikoisjuurikasvit kuten valkokeltajuurikas, valkokeltaporkkana ja raitapunajuuri sekä viinirypäleet. Pihlajanmarjoja unohtamatta.

Kun erikoiskasveista on kyse, aina ei voi olla varma, että satoa edes saadaan. Yksi jännityksen aihe on puutarhassa, pähkinäpensaan juuristossa toivottavasti kasvava tryffeli.

– Jos tryffelistä tulee satoa, se on takuulla ihme tällä alueella. Kun taimi on hankittu, sanottiin, että sitä pitää viisi vuotta seurata, alkaako se kasvaa. Pitää seurata multaa ja jos multa alkaa kohoilla ja halkeilla ja sieltä tulee tuoksu, tietää, että siellä on tryffeliä, Rauno Leinonen sanoo.

– Tryffeli on niin hirvittävän arvokas, että jos sitä tulee, voi olla, etten malta syödä vaan myyn sen pois. Ehkä maistaa täytyy kuitenkin, Leinonen nauraa.

Lue seuraavaksi