1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rosatomin Laaksonen: Venäjällä vaikea puhua ydinvoimasta

Rosatomin tytäryhtiön Rusatom Overseasin varajohtaja Jukka Laaksonen sanoo, että hänenkin antamansa haastattelut ovat herättäneet yhtiössä keskustelua.

Ulkomaat
Jukka Laaksonen, varajohtaja, Rusatom Overseas.
Venäläisen Rosatomin rooli Fennovoiman ydinvoimahankkeessa on herättänyt voimakkaita epäilyksiä Suomessa. Epäilyksiin Aamu-tv:ssä vastasi Rosatomin tytäryhtiön Rusatom Overseasin varajohtaja Jukka Laaksonen.

Venäläinen ydinvoimalayhtiö Rosatom valvoo yhtiön työntekijöiden julkisia esiintymisiä ulkomailla, sanoo yhtiössä työskentelevä suomalainen Jukka Laaksonen.

– Heillä on sellainen tyyli, että kaikki haastattelut ja esitelmät, joita pidetään ulkomailla pitäisi hyväksyttää etukäteen, Rosatomin tytäryhtiön Rusatom Overseasin varajohtajana toimiva Laaksonen paljasti Ylen aamu-tv:ssä.

Laaksonen sanoo, ettei kuitenkaan ole itse ottanut kovin vakavasti yhtiön käytäntöä. Hän on antanut paljon Rosatomia koskevia haastatteluja Suomessa.

Minä olen sellaisessa asemassa, että voin lähteä sieltä minä päivänä hyvänsä, jos minut halutaan potkaista pois.

Jukka Laaksonen

– Hiukan siinä on ollut keskustelua, Laaksonen myöntää.

Toistaiseksi Laaksonen on kuitenkin välttynyt suuremmilta konflikteilta työnantajansa kanssa.

– Toistaiseksi se on toiminut, että minä olen puhunut sitä, mitä olen halunnut puhua. Siitä ei ole mitään suurempia konflikteja syntynyt.

Laaksonen sanoo, että Venäjällä ei katsota hyvällä sitä, että puhutaan vapaasti mistään ydinvoimaan liittyvästä.

– Joku on sanonut, että jos Venäjältä halutaan viedä ulos lastenkirja, jossa lukee sana nuclear (suom. ydinvoima), sille pitäisi olla vientilupa, Laaksonen sanoi.

Suomen Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana aiemmin työskennellyt Laaksonen ei koe olevansa erityisen rohkea antaessaan Suomessa haastatteluja.

– Minä olen sellaisessa asemassa, että voin lähteä sieltä minä päivänä hyvänsä, jos minut halutaan potkaista pois. Kyllä minä tällä eläkkeelläni Suomessakin pärjään ja tulen hyvin toimeen.

Rosatom on Pyhäjoelle ydinvoimalaa kaavailevan Fennovoiman osaomistaja.

Lue seuraavaksi