Energian kokonaiskulutus laski seitsemän prosenttia alkuvuonna

Alkuvuonna Suomeen tuotiin erilaisia energiatuotteita 6,3 miljardin euron arvosta. Tämä on viisi prosenttia vuoden 2013 alkua vähemmän, sanoo Tilastokeskus. Eniten energiatuotteita tuotiin Venäjältä.

talous
Käyrä lähikuvassa.
Frank Rumpenhorst / EPA

Energian kokonaiskulutus laski seitsemän prosenttia tammi–kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, Tilastokeskus kertoo.

Vähenemisen syitä ovat lauha alkuvuosi, teollisuustuotannon taantuma sekä se, että sähkön tuonti ulkomailta vähentää energian kulutusta kotimaassa, kun muuntoprosesseissa ei kulu energiaa.

Sähkön kulutus oli vajaat kaksi prosenttia viimevuotista pienempi. Sähkön kotimainen tuotanto laski seitsemän prosenttia viime vuodesta.

Sähkön tuonti Ruotsista yli kaksinkertaistui, mikä kasvatti nettotuontia 26 prosenttia. Tuonti Venäjältä puolittui.

Ydinenergian osuus energian kokonaiskulutuksesta on vajaa viidennes.

Energian tuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat kuusi prosenttia viime vuoden tasosta.

Turpeen kulutus kasvoi tammi-kesäkuussa 12 prosenttia, mutta se selittyy viime vuoden ennätyksellisen alhaisella turpeen käytöllä.

Hiilen kulutus laski 24 prosenttia, maakaasun kulutus 14 prosenttia ja öljyn viitisen prosenttia. Puupolttoaineiden kulutuksessa oli laskua kymmenisen prosenttia.

Alkuvuonna Suomeen tuotiin erilaisia energiatuotteita 6,3 miljardin euron arvosta. Tämä on viisi prosenttia vuoden 2013 alkua vähemmän. Eniten energiatuotteita tuotiin Venäjältä.

Suomesta vietiin energiatuotteita 3,2 miljardin euron edestä, kolme prosenttia vuodentakaista vähemmän.