Peter von Bagh on kuollut

Elokuvan puolestapuhuja työskenteli kuolemaansa asti kirjailijana, dokumentaristina, elokuvaohjaajana ja kahden elokuvafestivaalin taiteellisena johtajana.

Kotimaa
Elokuvahistorioitsija ja ohjaaja Peter von Bagh.
Elokuvahistorioitsija ja ohjaaja Peter von Bagh.Yle

Elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on kuollut. Pitkään sairastanut von Bagh menehtyi keskiviikkona lyhyen sairaalassaolon jälkeen. Hän oli kuollessaan 71 vuoden ikäinen.

Von Baghin kollega ja perhetuttu Antti Alanen vahvistaa Ilta-Sanomien uutisoiman tiedon Yle Uutisille.

Peter von Bagh muistetaan useista elokuvaa käsittelevistä kirjoistaan, radio-ohjelmistaan ja tv-esiintymisistään. Hän myös ohjasi ja käsikirjoitti lukuisia elokuvia (mm. Kreivi, 1971, Pockpicket, 1968, Sosialismi, 2014).

Elokuvakulttuurin puolestapuhujana tunnettu von Bagh toimi kuolemaansa asti Sodankylän elokuvajuhlien ja Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaalin taiteellisena johtajana sekä Filmihullu-lehden päätoimittajana.

Aikaisemmin hän toimi myös mm. Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professorina ja Suomen Elokuva-arkiston toiminnanjohtajana.

Elokuvan lisäksi von Bagh käsitteli teoksissaan muun muassa suomalaista iskelmää. Hänet palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2007 itsenäisen Suomen taiteiden historiaa käsittelevästä teoksesta Sininen laulu.

Yle Teema omistaa lauantain 4. lokakuuta Peter von Baghin muistoksi. Tuolloin esitetään muun muassa tv-ensi-illassa von Baghin toiseksi viimeinen elokuva Muisteja.