Syyteharkinta päättynyt – käräjäoikeus odottaa Talvivaaraa

Kahden syyttäjän harkinta Talvivaaran epäillyssä ympäristörikoksessa on päättynyt. Sekä syyttäjä että Kainuun käräjäoikeus tiedottavat harkinnan tuloksesta tänään kello 13.

Kotimaa
Primääriliotuskasa-alue Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa keskiviikkkona 3. syyskuuta 2014.
Primääriliotuskasa-alue Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa keskiviikkkona 3. syyskuuta 2014.Kimmo Rauatmaa / Str / Lehtikuva

Talvivaarasta tehtyjä tutkintapyyntöjä on kertynyt vuosien varrella useita. Tutkintapyyntöjä ovat tehneet Kainuun ELY-keskus, useat yksityishenkilöt ja luonnonsuojelujärjestöt. Poliisi on myös oma-aloitteisesti ottanut yhtiön tutkintaan.

Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikkö yhdisti tutkintoja laajaksi kokonaisuudeksi vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuodon jälkeen. Tutkintanimikkeenä oli törkeä ympäristön turmeleminen. Esitutkinta valmistui tämän vuoden alussa.

Kahden syyttäjän voimin tehtävän syyteharkinnan piti valmistua jo keväällä, mutta aineiston laajuuden vuoksi aikataulu venyi.

Talvivaaran toiminnan aikana useiden lähijärvien kunto on heikentynyt huomattavasti ennakoituja suurempien päästöjen takia. Yhtiö ei ole myöskään saanut kuntoon vakavasti epätasapainossa olevaa vesitalouttaan.

Esitutkinta-aineistoa kertyi useita tuhansia sivuja. Esitutkinnassa epäiltyjä oli 18 henkilöä, muun muassa Talvivaaran nykyinen toimitusjohtaja Pekka Perä ja yhtiötä kipsisakka-altaan suuren vuodon aikana johtanut Harri Natunen.

Syyttäjät ilmoittavat ratkaisustaan maanantaina kello 13 lähetettävällä tiedotteella. Samaan aikaan Kainuun käräjäoikeus laittaa asiasta myös tiedotteen. Tiedotteesta selviää, ketä asiassa syytetään ja mistä.

Syyttäjinä toimivat Kimmo Vakkala Oulun syyttäjänvirastosta sekä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirastosta.