Alkuperäiskansojen edustajilta takavarikoitu passeja matkalla YK:n maailman alkuperäiskansojen konferenssiin

Venäjän alkuperäiskansojen edustajilta on takavarikoitu passeja Moskovan Sheremetyevon lentokentällä heidän ollessaan matkalla YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssiin.

Yle Saame
Venäjän passi naisen kädessä.
Yle

YK:n alkuperäiskansojen ensimmäinen maailmankonferenssi alkaa New Yorkissa tänään ja kestää kaksi päivää 22.–23.9.

Venäjän saamelaisten parlamentin puheenjohtaja Valentina Sovkina ei ole ainoa, jonka matkaa alkuperäiskansojen maailmankonferenssiin on koitettu estää.

Useiden tiedotusvälineiden mukaan kolmen Venäjän alkuperäiskansojen johtajan matka New Yorkiin on estetty viikonlopun aikana.

Kolmen passit takavarikoitu

Venäjän federaation turvallisuuspalvelu, FSB on takavarikoinut passit Pohjoisten kansojen keskuksen johtaja Rodion Sulyandzigalta ja Venäjän alkuperäiskansojen järjestön RAIPONin varapuheenjohtaja Anna Naikanchinalta heidän ollessa matkalla New Yorkin konferenssiin, kirjoittaa Norjassa ilmestyvä Barents Observerin nettilehti.

Rodion Sulyandziga on YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssin valmistelukomitean jäsen ja Anna Naikanchina on yksi konferenssin pääpuhujista.

Myös Krimin alkuperäiskansojen tuki- ja tutkimusinstituutin johtaja Nadir Bekir on menettänyt passinsa taksiryöstössä matkalla lentokentälle ja lennolle New Yorkiin.

– Venälainen sanomalehti Vedomosti ei ole saanut FSB:lta vastauksia kysymyksiinsä alkuperäiskansojen edustajien passien takavarikoimisesta, kirjoittaa Barenst Observer.

Sovkina on päässyt jatkamaan matkaansa

Yle Sápmin tietojen mukaan Venäjän poliisin lauantaina pysäyttämä Kuolan saamelaisten parlamentin puheenjohtaja Valentina Sovkina on päässyt jatkamaan matkaansa.

Sovkina oli sunnuntaina Norjan Kirkkoniemessä odottamassa uutta lentoa, mutta Yle Sápmi ei ole maanantaina saanut häneen yhteyttä.

Maailmankonferenssissa käsitellään alkuperäiskansojen oikeuksia ja hyväksytään mm. YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva päätösasiakirja. Konferenssin aloituspuheenvuoron pitäjiin kuuluvat YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja presidentti Sauli Niinistö.

Lähteet: Barents Observer