1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kiuru: "Alueellistamisratkaisuista ei voi päättää yksi ministeri"

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) toivoo, että jos hätäkeskuslaitoksen hallintoa aletaan siirtää pois Porista, asiasta tehtäisiin hallituksessa poliittinen ratkaisu. Sisäministeri Päivi Räsäsellä (kd.) on asiassa toimivalta, mutta alueellistamisasioissa on yleensä haettu laajempaa poliittista yhteisymmärrystä.

politiikka
Antti Laakso haastattelee Krista Kiurua (sd.) ja Anne Holmlundia (kok.).
Kansanedustajat Krista Kiuru (sd.) ja Anne Holmlund (kok.) Antti Laakson haastattelussa ydinvoimasta ja hätäkeskuslaitoksesta. Pahoittelemme haastattelun taustalla teknisten ongelmien vuoksi kuuluvaa radioääntä.

Yle Satakunnan nettistudiossa kansanedustajahaastattelussa ollut opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) katsoo, että hätäkeskuksen hallinnon siirto pois Porista ei voi olla pelkästään sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) päätös.

Hätäkeskuslaitoksen johto on halunnut siirtää toiminnan lähemmäs pääkaupunkiseutua. Asiasta tehdään selvitystä parhaillaan, ja ministeri Räsänen on luvannut, että asiasta tehdään ratkaisu lokakuun alussa.

Jos nyt alueellistettaisiin joku yksikkö uudelleen Suomessa, se vaatisi poliittisen periaatearvioinnin.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.)

Lain mukaan Räsänen voi sisäministerinä tehdä ratkaisun asiassa. Kiuru kuitenkin painottaa, että kyse on alueellistamisratkaisusta, joista on yleensä pyritty löytämään hallituksessa laaja yhteisymmärrys.

– Jos nyt alueellistettaisiin joku yksikkö uudelleen Suomessa, se vaatisi poliittisen periaatearvioinnin. Nyt on esitetty, että sisäministeriö olisi lähdössä hankkeeseen säästöjen takia. Jos näin lähdetään menettelemään kaikkien alueellistettujen yksikköjen osalta, joudutaan kilpalaulantaan, Kiuru arvostelee.

Jos alueellistamispäätöstä lähdetään purkamaan, on käytävä laajempaa keskustelua

Kansanedustaja Anne Holmlund (kok.)

Entinen sisäministeri samalla linjalla

Myös entinen sisäministeri Anne Holmlund (kok.) sanoo pitävänsä kestämättömänä, jos hätäkeskuslaitosta nyt lähdetään siirtämään muualle.

– Jos alueellistamispäätöstä lähdetään purkamaan, on käytävä laajempaa keskustelua, Holmlund sanoo.

Kansanedustajat Holmlund ja Kiuru kommentoivat Yle Satakunnan haastattelussa myös Olkiluoto 4:n rakentamisluvan jatkoaikaa. Holmlund on eri linjoilla kuin oman puolueensa ministeri Jan Vapaavuori ja toisi asian eduskunnan käsittelyyn.

Lue seuraavaksi