1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kotisaaren kesälampaat pääsevät kotiin tiistaina

Lampuri Vilho Junnola hakee kesän ajan pajukontorjuntatöitä tehneet lampaat pois Kotisaaresta Rovaniemellä tiistaina. Myös yleisö on tervetullut seuraamaan lampaiden hakua. Venekyyti laidunsaarille lähtee klo 13 Nätynginnokasta.

luonto
Lampaiden siirto kesälaitumelle Kotisaareen
Hillevi Antikainen / Yle

Tänä kesänä lampaat ja hevoset ovat hoitaneet maisemaa Rovaniemellä kolmessa eri kohteessa. Koivusaaressa ja Pöykkölän kotiseutumuseolla on ollut lampaita pitämässä maisemaa avoimena, ja Hiansaaren arvokasta tulvaniittyä on laiduntanut yhdeksän hevosta.

Pöykkölän lampaat haettiin viime viikonloppuna takaisin Pirjo Gullstenin tilalle Kittilään. Koivusaaren lampaat palaavat kotilampolaan tiistaina. Hevoset ovat saarellaan syyskuun loppuun.

Kesät lampaiden kanssa sujuvat jo rutiinilla, kertoo Juhani Pöykkö kotiseutumuseolta.

– Lampaista tykkäävät etenkin lapsiperheet, mutta myös ulkomaisia matkailijoita hoidettu rantamiljöö miellyttää. Syksyisin museolla vierailee paljon koululaisia, ja lampaat ovat ilahduttaneet selvästi myös heitä.

Lampaiden lisäksi kotiseutumuseon alueella laiduntavat kesäisin läheisen Rovaniemen ratsastuskeskuksen hevoset.

– Jollei laiduneläimiä olisi, suurtyöllä raivatut niityt peittyisivät taas nopeasti pajukon alle.

Eläimet työssä kylämaisemien puolesta

Maisemat ruotuun -hanke on tarjonnut apua maisemanhoitoon reilun kolmen vuoden ajan, kertoo hankkeen vetäjä Merja Lipponen Lapin Ely-keskuksesta.

– Lähtökohtana on ollut kylistä kantautunut huoli pensaikkojen alle peittyvistä peltoaukeista ja puskien taa katoavista kauniista näkymistä, niityistä ja kedoista, jotka aiemmin kuuluivat olennaisena osana kylämaisemaan.

Hankkeessa on kartoitettu maakuntien arvokkaat maisema-alueet, selvitetty kylätasolla maiseman ongelmakohtia ja järjestetty niiden alkukunnostusta.

Yhteistyössä kyläläisten ja lähiseudun viljelijöiden kanssa on saatu kunnostettuja alueita pitkällä tähtäimellä hoidon piiriin. Myös arvokas perinnemaisemien kasvi- ja eläinlajisto hyötyy hoidetusta kylämaisemasta.

Maisemat ruotuun -hanke toimii Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Kainuussa vuoden 2014 loppuun, ja se saa rahoituksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lue seuraavaksi