Ikääntyvät lintumiehet eivät jaksa enää huoltaa linnunpönttöjä – huono pönttö vaarantaa pesinnän

Vanhat ja huoltamattomat linnunpöntöt rapistuvat Suomen metsissä piloille ja hajoavat osiin. Lintumiesten ikääntyessä apuun tarvittaisiin nuorempia harrastajia, jotka jaksavat kiertää huoltamassa lintukotoja. Huonon pöntön takia pesintä voi epäonnistua.

Kotimaa
vanha lautarakenteinen linnunpönttö
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan metsissä ja ulkoilualueilla, kuten Aulangolla, Ahvenistolla, Hattelmalanjärvellä tai Lammin Evon metsissä näkee jopa satamäärin pienille kolopesijöille tarkoitettuja pönttöjä.

Ne alkavat olla kovin huonossa kunnossa: seinät halkeilevat, pohjat ja katot putoilevat.

Lintuharrastaja Juhani Koivu Hämeenlinnasta myöntää osasyyllisyytensä siihen, että pönttöjä aikanaan ahkerasti rakennettiin ja ripustettiin.

Linnunpönttöjä valmistivat harrastajat ja lisäksi Hämeenlinnan kaupunki itse.

Pönttö voi täyttyä liiaksi pesätarvikkeista

Nyt lintumiesten veteraanit alkavat olla siinä iässä, että he eivät enää kierrä tarkistamassa ja hoitamassa pönttöjä. Tarvittaisiin uusi sukupolvi pitämään huolta pesimäpaikoista.

Juhani Koivu sanoo, että suuret pöllönpöntöt ovat melko hyvässä hoidossa jatkuvan seurannan vuoksi, mutta pienten kolopesijöiden pönttöjä ei hoida juuri kukaan.

Olen katsellut, että upeistakin pöntöistä alkavat katot irtoilla ja pöntöt irtoilevat rungoista

Juhani Koivu

Niissä pahin ongelma on hajoamisen lisäksi pönttöjen täyttyminen. Vuosi vuodelta pönttöön kertyy uusi kerros pesäntekotarpeita.

Niiden seassa on eläviä lintukärpäsiä ja muita lintuja kiusaavia selkärangattomia. Jos pönttö kestää aikaa ja säätä, se saattaa lopulta kuitenkin täyttyä kelvottomaksi.

Jos tekotarpeita löytyykin, löytyykö tekijöitä?

– Pönttöjä ei ole vuosikausiin hoidettu, ja on selvä että rapistumista tapahtuu. Olen itsekin muun muassa Aulangon alueella katsellut, että upeistakin pöntöistä alkavat katot irtoilla ja pöntöt irtoilevat rungoista. Pikkulinnuille niitä on tehty, tiaisten ja sieppojen pöntöistä kottaraisen kokoluokkaan. Vuosihuollon puute on ongelma ja se on tiedostettu, sanoo Juhani Koivu.

– Tekijöistä on selvästi suurempi puute kuin tarvikkeista. Tekijöitä ei tahdo olla vapaaehtoistyöhön, vallankin kun se maksaa tekijälle jonkin verran. Täytyy vain luottaa siihen, että yhdistyksistä vielä vapaaehtoisvoimia löytyy.