Hyppää sisältöön

Hämähäkkien imurointi saattaa olla eläinsuojelurikos

Kotiin ilmestyneet hämähäkit aiheuttavat monille tuskan värähdyksiä. Hämähäkistä halutaan päästä eroon, ja nopeasti. Moni hämähäkkikammoinen turvautuu tässä vaiheessa pölynimuriin ja syyllistyy tietämättään eläinsuojelurikokseen. Ehkä, sillä hämähäkkien imuroinnista ei ole vielä yhtään oikeustapausta.

Kuva: Arja Lento / Yle

Turun Biologisen museon tutkija Pekka Käär sanoo, että jos hämähäkeistä haluaa päästä eroon, ne pitäisi tappaa nopeasti liiskaamalla.

– Nopea kuolema on aina paras ja humaanein vaihtoehto.

Tutkija Pekka Käärin mukaan hämähäkki kärsii ja kuolee hitaasti, mikäli sen imuroi pölynimurin pölypussiin.

– Hämähäkki ei kuole aina heti, mutta ennen pitkää se kuolee sinne pölypussiin. Imuroitaessa hämähäkin jalat katkeilevat, se menettää liikuntakykynsä ja kuolee pölypussiin pikkuhiljaa tukehtumalla tuskallisesti.

Eläinsuojelulaki koskee myös selkärangattomia

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola sanoo, että eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, myös selkärangattomia kuten hämähäkkejä.

Nopea kuolema on aina paras ja humaanein vaihtoehto.

Pekka Käär

Eläinsuojelulain mukaan eläin on lopetettava nopeasti ja kivuttomasti. Pullolan mukaan hämähäkkien imurointi voisi näin ollen olla eläinsuojelurikos.

– Periaatteessa oikeus voisi tuomita imuroijan eläinsuojelulain vastaisesta teosta, mutta en tiedä yhtään tapausta, jossa selkärangattomien kohtelua olisi punnittu tuomioistuinkäsittelyssä, Tiina Pullola sanoo.

Myös hämähäkeille ja kaloille arvokas kuolema

Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullolan mukaan mikäli hämähäkkien tappaminen imuroimalla etenisi tuomioistuimeen, yksi keskeinen kysymys oikeuden pohdittavaksi olisi se, onko hämähäkki kokenut kipua ja onko sen tappamisessa aiheutettu tarpeetonta tuskaa.

En tiedä yhtään tapausta, jossa selkärangattomien kohtelua olisi punnittu tuomioistuinkäsittelyssä.

Tiina Pullola

Turun Biologisen museon tutkija Pekka Käär sanoo, että on mahdotonta tietää minkälaista kipua ja tuskaa hämähäkki kokee, kun siltä irtoaa raajoja.

– Kukaan ei pysty vastaamaan siihen, että onko hämähäkin kokema kivun tunne samanlaista kuin meillä ihmisillä, mutta kipua se tuntee, Pekka Käär sanoo.

– Jos hämähäkiltä katkeaa jalka, niin kyllä siitä kipuaistimus lähtee.

Pekka Käär vertaa hämähäkkien imurointia toiseen ihmisten tekemään epähumaaniin eläinten tappamiseen kotioloissa.

– Kun akvaariokala heitetään vessanpönttöön, se kuolee viemärissä hitaasti tukehtumalla ulosteliejuun. Toivoisin, että tällaista ei enää tehtäisi, sen enempää kuin hämähäkkien imurointiakaan, sanoo Pekka Käär.