Yle Oulun Nettistudiossa Inkeri Kerola: Raahe reivaa tuulivoimaa

Raahesta ei tule luvattua Pohjolan tuulivoimapääkaupunkia. Valtuuston puheenjohtajana toimivan kansanedustaja Inkeri Kerolan (kesk.) mukaan päättäjien kantoja muuttaa asukkailta saatu kritiikki sekä tuulivoiman aiheuttamat esteet alueiden muulle kehittämiselle.

Kotimaa
Yle Oulu nettistudio
Toimittaja Arto Veräjänkorva haastattelee Inkeri Kerolaa.

Raahen visiona on ollut jopa noin sata uudenaikaista tuulivoimalaa merelle ja lähes parisataa maa-alueille. Ensimmäisistä uudentyyppisistä voimaloista tullut kriittinen palaute on osin yllättänyt päättäjät.

Asukkailta on tullut valituksia välke- ja meluhaitoista. Virkistyskäyttöä talvisin rajoittaa pelko roottoreista sinkoavista jäälohkareista. Samaan aikaan maankäyttö muihin tarkoituksiin vaikeutuu, kun eri puolille kuntaa on kaavoitettu runsaasti tuulivoimaa.

– Kuntapäättäjät ovat saaneet tuntumaa siihen, millaisia vaikutuksia tuulivoimalla alueelle on, Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Kerola summaa tilannetta.

Kannattajatkin pohtivat eri näkökulmista

Inkeri Kerolan mukaan myös tuulivoima-alan toimijat miettivät parhaillaan, kuinka suuriin hankkeisiin heidän kannattaa lähteä.

– Tuulivoima-asioissa on meillä nyt funtsimisen paikka.

– Monet päättäjät valtuustossa, jotka ovat aiemmin olleet tuulivoiman isoja kannattajia, ovat ryhtyneet miettimään asioita toisesta näkökulmasta.

Muuttuneet mielipiteet valtuustossa ilmenevät Inkeri Kerolan mukaan varmasti seuraavien tuulivoimakaavojen käsittelyn yhteydessä.

Nettistudion haastattelussa neljännen kauden kansanedustaja kertoo myös, miksi ei einää asetu ehdolle seuravissa vaaaleissa.