Peter von Baghin piti avata elokuvafestivaali Kuopiossa

Suomen tunnetuinta elokuvahistorioitsijaa odotettiin lokakuussa Kuopioon puhumaan Charles Chaplinista. Maestroa ei nyt nähdä Kuopiossa, mutta festivaalin avajaispäivänä näytettävä Chaplinin mestariteos omistetaan von Baghin muistolle.

kulttuuri
Peter von Bagh.
Elokuvahistorioitsija ja ohjaaja Peter von Bagh kuvattuna lokakuussa 2013. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elokuvahistorioitsija Peter von Baghin piti esiintyä lokakuussa Kuopiossa järjestettävässä Vilimit-elokuvatapahtumassa. Tietokirjailijalle oli kaavailtu luentoa Charles Chaplinin kulkurihahmosta _Parrasvalot-_elokuvan päätteeksi.

Vilimien järjestäjien mukaan von Bagh oli kuitenkin jo ehtinyt aiemmin perua esiintymisensä terveyssyistä. Hän menehtyi keskiviikkona 71-vuotiaana, lyhyen sairaalassaolon jälkeen.

Parrasvalot esitetään aiemman suunnitelman mukaisesti ja esitys on omistettu Peter von Baghin muistolle.

Toiminnanjohtaja Saija Nissinen Itä-Suomen av-kulttuurin kehittämis- ja edistämisyhdistyksestä luonnehtii von Baghia pioneeriksi, jota ilman elokuvahistoriankirjoitus olisi köyhempi ja elitistisempi.

– Peter von Bagh oli tulisielu ja tienraivaaja, kirjoittaja, elokuvantekijä ja keskustelija vailla vertaa. Hänen ymmärryksensä elokuvan suuresta tarinasta, synteeseistä yhdistyneenä ilmiömäiseen nyanssien tajuun, on unohtumatonta: näkemyksellistä, viisasta ja persoonallista. Ja mikä tärkeintä: kutsuvaa, omaan katsomiseen ja syvempään ymmärtämiseen innostavaa, Nissinen kirjoittaa.

Vilimit-elokuvatapahtuma alkaa Kuopiossa lokakuun toinen päivä.

Lisäksi von Baghin muistoa kunnioitetaan Kuopion elokuvateatteri Kuvakukossa näyttämällä hänen dokumenttielokuvansa Muisteja. Kuvakukon aulaan kootaan myös esille Filmihullu-lehtiä, jonka päätoimittajana von Bagh oli vuodesta 1968 tähän vuoteen asti.