Yritysten autopaikat halutaan asukkaiden käyttöön iltaisin – toisi tilaa asuntorakentamiselle

Pitäjänmäen yritysalueella Helsingissä testataan palvelua, jossa yritykset voivat vuokrata autopaikkojaan eteenpäin. Mikäli palvelu osoittautuu tarpeelliseksi, Helsingin kaupunki saattaa laajentaa sitä muihinkin kaupunginosiin.

pysäköintialueet
Pysäköintitalo Louhi
Pysäköintitalo LouhiMinna Rosvall / Yle

Monella yrityksellä on ympäri Helsinkiä parkkipaikkoja, joita käytetään ainoastaan päiväsaikaan työntekijöiden pysäköintipaikkoina. Useat yksityiset autoilijat taas tuskailevat paikkojen vähyyden kanssa etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.

Helsingin kaupungin ja Aalto yliopiston Autopaikkapörssi -pilottikokeilu Pitäjänmäen yritysalueella pyrkii tehostamaan olemassa olevien autopaikkojen käyttöä, jolloin uutta pysäköintitilaa ei tarvitsisi rakentaa.

– Tarkoituksena on, että yritykset voivat ilmoittaa vapaista, vuokrattavista autopaikoistaan ja yksityiset etsiä vuokralle pysäköintitilaa. Parhaimmillaan palvelu voisi johtaa siihen, että pysäköintipaikkojen sijaan alueita voitaisiin käyttää esimerkiksi asuntorakentamiseen, kertoo projektipäällikkö Kalle Toiskallio.

Autopaikan ei tarvitse olla oma

Mikäli pilottikokeilu herättää kiinnostusta, Helsingin kaupunki voi laajentaa palvelua muihinkin kaupunginosiin. Toiskallion mukaan Autopaikkapörssi toimisi parhaiten alueilla, joissa on palveluita, yrityksiä ja asukkaita. Tällä hetkellä yksityiset eivät ole vielä löytäneet palvelua ja yrityksiäkin on mukana vasta muutamia. Tarkempia käyttäjätutkimuksia tehdään syksyn aikana.

– Yksityisten autoilijoiden tulisi kääntää ajatusmallinsa niin, että autopaikan ei tarvitse olla hallinnassa kokonaan, vaan yhtä autopaikkaa voi käyttää useampi ihminen kun vain käytöstä ja maksuista sovitaan yhdessä, Toiskallio toivoo.