Kehitysvammaisille suunnitellaan useita uusia palvelukoteja Itä-Suomessa

Kehitysvammaisten erityispalveluja järjestävä Vaalijalan kuntayhtymä suunnittelee parhaillaan Mikkelin Orijärvelle 15 asunnon palvelukotia. Myös Kuopioon ja Kiuruvedelle on tulossa uudet palvelukodit.

palvelutalot
YLE / Etelä-Savo

Kehitysvammaisille on rakenteilla tai suunnitteilla useita palvelukoteja eri puolilla Itä-Suomea. Esimerkiksi Joroisille palvelukoti on parhaillaan rakenteilla.

Palvelukotien rakentaminen liittyy valtioneuvoston periaatepäätökseen, jonka mukaan kehitysvammaisten laitosasuminen loppuu vuoteen 2020 mennessä. Vaalijalan kuntayhtymällä on tällä hetkellä 15 kehitysvammaisille tarkoitettua palvelukotia.

– Pitää järjestää korvaavia asuntoja laitoksessa asuville ja heille, jotka nykykäytännön mukaan muuttaisivat laitokseen. Nyt suunnitteilla olevien lisäksi meidän alueellemme tarvitaan ainakin kolme palvelukotia lisää, pohtii Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokinen.

Tavoitteena on, että Nenonpelto keskittyy tulevaisuudessa kuntoutustoimintaan. Tällä hetkellä Nenonpellon kuntoutuskeskuksen kapasiteetista noin kolmannes on kuntoutustoimintaa.

Nenonpeltoon asumaan jäävät ne iäkkäämmät asukkaat, joille muutto uuteen palvelukotiin olisi liian raju elämänmuutos.

– Heillä on oikeus asua elämänsä loppuun asti Nenonpellossa, toteaa Jokinen.

Lisäksi Vaalijalan kuntayhtymä kehittää liikkuvaa kuntoutuspalvelutoimintaa.