Lokan kalastajat ikääntyvät – mistä uusia pyytäjiä tilalle?

Sodankylässä Lokan luonnonvaraosuuskunta on huolestunut ammattikalastuksen jatkuvuudesta tekojärvellä. Kalastajat ikääntyvät ja luopuvat kaupallisesta pyytämisestä. Ammatti ei innosta nuoria, koska kalastaminen yksin ei elätä, sanoo Risto Pyhäjärvi Lokan luonnonvaraosuuskunnasta.

luonto
Vasemmalta Aaro Pyhäjärvi, Risto Pyhäjärvi ja Tapani Pulska
Siikafilettä talven varalle ja omiin tarpeisiinsa fileroivat Sodankylän lokkalainen Aaro Pyhäjärvi (vas.) ja Savukosken Kuoskusta oleva Tapani Pulska. Lokan luonnonvaraosuuskunnan yleispuuhamies Risto Pyhäjärvi seuraa taustalta toimenpiteen sujumista.Jorma Korhonen / Yle
Lokkalainen kalastaja Risto Pyhäjärvi
Lokan luonnonvaraosuuskunnan Risto Pyhäjärven haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle

Lokalla kalastaa ammatikseen tai puoliammatikseen nelisentoista henkilöä. Pyhäjärven mukaan heistä vain kaksi on alle 50-vuotiasta. On siis pakko pohtia tulevaisuutta. Luonnonvaraosuuskunta voisi toimittaa kalaa tukkureille paljon nykyistä enemmän, jos vain kalaa olisi. Pyytämisestähän sen määrä riippuu.

Risto Pyhäjärven mukaan nuoret eivät innostu kalastajan ammatista, koska se ei turvaa ympärivuotista toimeentuloa. Pitää olla muutakin työtä. Joillakin se on poronhoito.

– Onhan tämä sellainen elämäntapa-ammatti, johon pitää olla synnynnäinen pyytövietti, hän pohtii.

Jo nyt kalastetaan liian vähän

Risto Pyhäjärven mukaan Lokan tekojärveä kalastetaan jo nyt liian vähän. Sen seurauksena vaellussiikaa on liikaa ja se on kääpiöitynyt. Myös roskakala on lisääntynyt.

Lokan luonnonvaraosuuskunta toimittaa tukkureille vuosittain noin 100.000 kiloa kalaa.

– Tänä vuonna jäämme varmaan 80.000 kilon vaiheille, Pyhäjärvi sanoo ja lastaa kuormaa lähetettäväksi kalatukkuun Ouluun. Sieltä se sitten leviää ympäri Suomen, milloin minnekin. Siikaa, haukea, ahventa...

- Meille sompiolaisille hauki on aina ollut tärkeä kala, huomauttaa poromies-kalastaja Aaro Pyhäjärvi. Hän ihmettelee, kun jotkut eivät sitä arvosta.

– Kyllä hauki käy kaupaksi, vahvistaa Risto ja lisää:

– Mutta ahvenfilettä ei voita mikään... paitsi sellainen soppelinkokoinen tammukka.

Talven siiat vakuumiin ja pakkaseen

Lokkalainen Aaro Pyhäjärvi ja Savukosken Kuoskusta oleva Tapani Pulska fileroivat peledsiikaa kotitarpeikseen.

– Eipähän miesten tarvitse syödä omaa poroa, kun on kalaa pakkasessa, Risto naurahtaa vierestä.

Eikä se ole mitään puuhastelua, vaan filerointi on parhaimmillaan taidetta.

– Tarvitaan vain terävä ja siialle sopiva veitsi ja siitä vain suihkis, Aaro näyttää ja syötävä fileehän siitä tuli.

Syötäviä fileitä veteli myös Tapani Pulska, vaikka olikin ensi kertaa kalaa fileeroimassa. Veitsi oli poromiehelle tuttu.

– Hyvä opettaja mulla, hän kiitteli ja osoitti pöydän yli Aaroa.