Poikien kepposesta oli tulla hengenvaarallinen ansa

Alikulkutunneliin oli kasattu ansaksi paksuja oksia ja risuja. Poliisi kiittää barrikadit pois siirtänyttä ja ansan mahdollisten tekijöiden perään lähtenyttä ohikulkijaa, jonka ansiosta kukaan ei tiettävästi satuttanut itseään.

Kotimaa
Risuja alikulkutunnelissa.
Susanna Soppi

Lahtelainen Susanna Soppi suivaantui sunnuntaina asuinalueensa läheiseen alikulkutunneliin tehdystä ilkivallasta siinä määrin, ettei jättänyt asiaa sikseen.

Riihelän kaupunginosassa sijaitseva alikulkutunneli oli Sopin mukaan ilmeisesti lauantaina illalla raahattu täyteen "miehen ranteen paksuisia" oksia ja risuja.

– Sunnuntaina aamupäivällä siivosimme tunneliin pariin otteeseen. Paikka on todella vaarallinen, sillä porukka ajaa siinä polkupyörillä kovaa eikä siinä kohden ole katuvaloa.

Myöhemmin päivällä asioilla käydessään Soppi huomasi alikulkutunnelin läheisessä rinteessä joukon nuoria poikia.

– Menin paikalle ja huusin, että nyt selvitetään tämä asia, että mitä te oikein meinaatte. Pojat lähtivät karkuun eri suuntiin. Jos pojilla ei olisi ollut asian kanssa mitään tekemistä, ei kai heillä olisi ollut mitään syytä lähteä karkuun, hän pohtii.

Soppi yritti etsiä nuoria, mutta etsintä ei tuottanut tulosta. Lähialueen toinen asukas tiesi kuitenkin kertoa, mitä koulua ainakin osa pojista käy.

Vaikkei kouluajan ulkopuolella sattunut tapaus koulun vastuulla olekaan, eikä tekijöistä ole täyttä varmuutta, Soppi otti yhteyttä rehtoriin ja kertoi asiasta.

Hän ilmoitti tapauksesta myös lähipoliisille.

– Koulusta kiitettiin ilmoituksesta. Sieltä haluttiin lähteä selvittämään asiaa, vaikka koulu ei voikaan rangaista vapaa-ajalla tapahtuneita. Oppilaita on jo kuulemma puhutettu. Tokkopa lasten vanhemmatkaan olivat poikien mahdollisista touhuista tietoisia.

Suunnittelivat onnettomuuden kuvaamista

Soppi toivoo, että nuoret ymmärtäisivät, että ajattelemattomalla leikillä voi olla vakavia seurauksia.

Jos pojilla ei olisi ollut asian kanssa mitään tekemistä, ei kai heillä olisi ollut mitään syytä lähteä karkuun

Susanna Soppi

– Leikki voi olla kohtalokasta. Tämä voi olla myös esimerkki muille, että höhlään käytökseen puututaan heti.

Ajattelemattomuudesta kertoo sekin, että Soppi oli kuullut poikien keskustelun, jossa he suunnittelivat mahdollisen rysäyksen tallentamista kännyköillään.

– Heillä oli meininkinä seurata, kun joku rysäyttää oksiin. Pojat ovat poikia ja lapset lapsia, mutta tällaisessa voi sattua ja vakavasti.

Sopen mukaan kyseisessä, lammen viereisessä ja Jankkarinkadun alittavassa tunnelissa ei aiemmin ole ollut vastaavanlaista ilkivaltaa.

Siimaa hiihtoladulla ja ohikulkijoiden ampumista muovikuulilla

Vanhempi konstaapeli Pia Katajala Hämeen poliisista kertoo, että tapauksesta on jo oltu yhteyksissä kouluun.

– Hyvä, että ohikulkija puuttui asiaan ennen kuin kävi huonosti. Eivät lapset osaa ajatella, että kun joku kajauttaa oksiin pyörällä, siinä voi olla henki pois. Toisaalta ymmärrän, että jos näkee lauman teinejä tekevän hölmöilevän, ei tee mieli puuttua, jos tulee fiilis, että voi tulla turpaan.

Hauskaksi tarkoitettu pila voi johtaa pahoihin seurauksiin.

Pia Katajala

Katajalan mukaan vastaavanlaisista tapauksista ilmoitetaan poliisille aika ajoin.

– Kerran oli pienillä muovikuula-aseilla ammuskeltu ohikulkijoita ja joskus esimerkiksi hiihtoladuille on vedetty siimaa. Siinä voi lähteä henki tai vammautua. Hauskaksi tarkoitettu pila voi johtaa pahoihin seurauksiin.

Katajala uskoo, että nuorten lasten kohdalla varhainen puuttuminen ilkivaltaan voi saada hölmöilyn loppumaan.

Poliisin mielestä erityisen huolestuttavaksi tapauksen tekee se, että pojat olivat aikoneet kuvata tunneliin ajavan törmäyksen risuihin.

– Youtube on täynnä muka hauskoja videoita. Ehkei ole siis mietitty, mitä voi oikeasti tapahtua, jos joku ajaa esteeseen ja kaatuu. Ei ymmärretä teon seurausta vaan ajatellaan, että on hauskaa, kun joku lentää siinä. Uskon, että nuoret ovat vain olleet ajattelemattomia.