Suomi alkaa viedä sähköä Venäjälle – Ukrainan sota ei ole jarruttanut neuvotteluita

Vientimäärät jäävät pieniksi verrattuna Suomen sähkönkulutukseen tai tuontiin Venäjältä.

talous
Fingridin voimajohto.
Yle

Sähkön vienti Suomesta Venäjälle alkaa mitä todennäköisimmin ensi vuonna. Sopimusneuvottelut ovat parhaillaan loppusuoralla. Neuvotteluita käyvän kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Ukrainan sota ei ole jarruttanut neuvotteluita eikä ole näin muodoin viivyttänyt sähkön viennin aloittamista. Vientimahdollisuutta on availtu tammikuusta lähtien.

– Sähkönvienti voi käynnistyä aikaisintaan ensi kesänä. Silloin tuntitason sähkön hintasuhteet ovat sellaiset, että Suomessa sähkö olisi halvempaa kuin Venäjällä, toteaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Venäläisten kannattaa ostaa sähköä ulkomailta vain silloin, kun sitä saa halvemmalla kuin kotimaasta. Useimmiten markkinasähkö maksaa Suomessa enemmän kuin itänaapurissa.

Sähkön vientimäärät jäävät kuitenkin pieniksi verrattuna esimerkiksi Suomen sähkönkulutukseen. Suomen sähkövarmuudelle Venäjän viennillä ei ole merkitystä. Avattava vientikapasiteetti on niin pieni, että sähköä piisaa Suomessa huippukulutuksen aikaan paukkupakkasillakin.

– Suunnitelmat on korkeintaan 500 megawattia ja nyt neuvotellaan korkeintaan 350:stä. Merkitys ei ole suuri Suomen sähköhuollolle. Toisaalta jos Suomessa on tiukka tilanne (kulutushuippu), sähkö maksaa meillä silloin sen verran, että tuskin sitä kukaan on kiinnostunut täältä poiskaan viemään, Ruusunen arvioi.

Vireillä olevan Fennovoiman ydinvoimalaitoksen sähköstä kolmannes kuuluu venäläiselle osaomistajalle Rosatomille. Onkin pelätty, että venäläiset voisivat aikanaan sekoittaa Suomen sähkömarkkinoita jotenkin tällä oikeudellaan. Ruusunen ei usko tällaiseen näkymään.

– Sähköjärjestelmä ja sähkömarkkinat ovat jumalattoman läpinäkyvät. Jos kikkailua tapahtuu, niin se näkyy heti. En usko, että kukaan järkevä toimija tällaista alkaa tekemään, Ruusunen sanoo.

Fennovoiman ydinvoimalaitos käynnistyy aikaisintaan kymmenen vuoden päästä. Lopullista rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty.