1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yara aloittaa yt-neuvottelut – Harjavallan tehdas kannattamaton

Yara Suomi Oy aloittaa yt-neuvottelut Harjavallan tehtaalla. Neuvottelut koskevat koko Harjavallan toimipaikan henkilökuntaa.

Kuva: Yara Suomi Oy

Lannoitteita ja teollisuuskemikaaleja valmistava Yara Suomi Oy on aloittanut maanantaina koko Harjavallan tehtaan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Yara Suomella on Harjavallassa yhteensä 50 henkilöä. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Yaran Harjavallan nykyinen liiketoiminta ei ole enää kannattavaa. Yara saattaa luopua kokonaan toiminnasta Harjavallassa.

– Yksi mahdollisuus on myös löytää taho, joka olisi kiinnostunut jatkamaan osaa Harjavallan toiminnasta. Se voisi pystyä työllistämään 12–18 työntekijää, Yaran Uudenkaupungin ja Harjavallan tehtaiden johtaja Jyri Rantanen sanoo.

Investoinnit muualle

Rantasen mukaan kilpailu alalla on kiristynyt. Yhtiö on investoinut Siilinjärvelle ja Uuteenkaupunkiin.

Yksi mahdollisuus on myös löytää taho, joka olisi kiinnostunut jatkamaan osaa Harjavallan toiminnasta.

Johtaja Jyri Rantanen

Yaran Harjavallan lannoitetehdas tuottaa kuivarakeistettuja erikoislannoitteita kotipiha-, puutarha-,  pelto- ja metsälannoitukseen sekä lannoitesekoituksia. Teollisuuskemikaalien tuotantolinjalla tuotetaan urealiuosta pakokaasujen typen oksidien vähentämiseen.

Yaran tehtaat on perustettu 70 vuotta sitten, ja aiemmin ne olivat osa Kemiraa. Johtaja Rantanen kertoo, että Harjavallan tehdas on kooltaan aivan liian iso nykyiselle toiminnalle. Laitoksen tuotanto on aikanaan ollut nykyiseen verrattuna kymmenkertainen.