Joko tunnet uuden kympin setelin? Tältä se näyttää – video

Uusi kymmenen euron seteli otetaan tiistaiaamuna käyttöön kaikkialla euroalueella. Setelin ulkonäkö on muuttunut vain hieman, mutta setelissä on lukuisia uusia turvatekijöitä, jopa sellaisia, jotka eivät päälle päin näy.

Kotimaa
Henkilö pitelemässä uutta kymmenen euron seteliä.
Uusi kymmenen euron seteli otetaan tiistaiaamuna käyttöön kaikkialla euroalueella. Setelin ulkonäkö on muuttunut vain hieman, mutta setelissä on lukuisia uusia turvatekijöitä, jopa sellaisia, jotka eivät päälle päin näy.

Uusittu kymmenen euron seteli otetaan käyttöön tiistaina. Mitään erityistä liikkeellelaskua ei ole, vaan keskuspankit lähettävät pankeille ja kaupoille niiden tilaamat setelimäärät ja mukana on myös uusia kympin seteleitä. Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikön Päivi Heikkisen mukaan setelit lähtevät Suomen Pankin holvista liikkeelle kirjaimellisesti konteissa.

– Pankkien ja kauppojen kautta uudet setelit tulevat tavallisillekin ihmisille, todennäköisesti jo tämän viikon aikana, Heikkinen sanoo.

Vanhan sarjan setelit poistuvat luonnollisen kierron myötä. Kun vanhat setelit jossain vaiheessa palautuvat keskuspankille, ne tuhotaan. Vanhat ja uudet setelit ovat siis käytössä rinnakkain, eikä seteleitä tarvitse erikseen vaihtaa uusiin. Uuden setelin värimaailma ja teema ovat vanhojen seteleiden kaltaiset.

Seteleitä uusitaan, koska väärennöstekniikkakin edistyy ja uusittujen seteleiden myötä väärentäjätkin joutuvat Heikkisen sanoin ”palaamaan lähtöruutuun”.

– Setelisarjat uusitaan aika ajoin, jotta niitä olisi vaikeampi väärentää. Seteleiden uusimisen yhteydessä niihin lisätään uutta turvatekniikkaa.

Näkyvien uusien turvatekijöiden lisäksi setelissä on myös tavalliselta käyttäjältä piiloon jääviä turvallisuuspiirteitä.

– Näkyviä turvatekijöitä ovat uusittu vesileima, hohtavan vihreä arvomerkki sekä uusi hologramminauha, jossa toistuu myös vesileimassa esiintyvän Eurooppa-neidon hahmo, setelin kuva-aihe ja arvo, Heikkinen kertoo.

Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen esitteli uutta kymmenen euron seteliä Suomen Pankin rahamuseossa Helsingissä 22. syyskuuta.
Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen esitteli uutta kymmenen euron seteliä Suomen Pankin rahamuseossa Helsingissä 22. syyskuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Setelin etupuolen vihreä arvomerkki on aivan uusinta turvatekniikkaa, eikä sitä ole aikaisemmin käytetty seteleissä. Jotkin uudet turvatekijät jäävät kuitenkin tavalliselta kuluttajalta piiloon.

– Näkyvien turvatekijöiden lisäksi setelissä on paljon sellaisia turvallisuutta lisääviä piirteitä, jotka voidaan havaita vain ammattilaisten laitteilla. Ne ovat tekniikkaa, jota on erityisen vaikea väärentää, Heikkinen sanoo.

Kymmenen euroa ei ole Heikkisen mukaan kaikkein väärennetyin seteli. Eniten väärennetään viidenkymmenen ja sadan euron seteleitä, joiden aitoutta ei välttämättä kaikkialla Euroopassa tarkasteta asiakkaan maksaessa niillä. Vuonna 2013 seteliväärennöksiä löydettiin Suomesta vähän yli 400 kappaletta, mutta kaikkiaan liikkeessä olevien satojen miljoonien seteleiden määrästä se on hyvin pieni osa.

Vaikka korttimaksut ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti, seteleille on silti edelleen kysyntää. Suomen Pankki laskee liikkeelle joka vuosi entistä enemmän seteleitä. Suomen Pankin mukaan jopa puolet liikkeellelasketuista seteleistä lähtee matkailun mukana ulkomaille. Suurempia seteleitä käytetään myös säästämisen muotona.

Euroopan keskuspankki on ilmoittanut, että uusi seteli lasketaan liikkeelle noin kerran vuodessa. Puolitoista vuotta sitten liikkeelle laskettiin uusittu viiden euron seteli. Seuraavaksi uusintavuorossa on todennäköisesti ensi vuonna kahdenkymmenen euron seteli.