Koulunkäyntiavustajat jaksamisen äärirajoilla: Opetusta kuudessa luokassa, palkka alle 1 500 euroa kuussa

Koulunkäyntiavustajien työmäärä lisääntyy samalla, kun palkka pienenee entisestään. – Ei tällä palkalla pärjää, mutta hullu kun olen ja tykkään työstäni, kertoo lahtelainen koulunkäyntiavustaja Tanja Salmi.

Kotimaa
Koulunkäyntiavustajat Tanja Salmi ja Teija Nasturica.
Pitkänlinjan koulunkäyntiavustajat Tanja Salmi ja Teija Nasturica kokevat, että lapset ja nuoret eivät saa kouluissa heille kuuluvaa tukea.

Koulunkäyntiavustajien määrää on säästöpaineissa vähennetty lukuisilla paikkakunnilla viime vuosina.

Lahti ei ole poikkeus. Viime vuonna Lahdessa irtisanottiin avustajista melkein kolmasosa. Tällä hetkellä Lahdessa työskentelee 140 koulunkäyntiavustajaa.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan nykyinen avustajamäärä kestää edelleen vertailun muihin kuntiin.

– Koulunkäyntiavustajien määrä oli pari vuotta sitten maan ykkönen. Lähtötaso oli huikea.

– Nyt on töissä 140 avustajaa. Se on tämän kokoiselle kaupungille ihan hyvä resurssi. Suurten kaupunkien osalta Lahdessa ollaan edelleen avustajapalveluissa huippuhyvällä tasolla.

Lapset ja nuoret tarvitsevat koko ajan enemmän ja enemmän ohjausta, vaikka meillä on entistä vähemmän aikaa.

Tanja Salmi

Lahtelaiset pitkän linjan koulunkäyntiavustajat Tanja Salmi ja Teija Nasturica ihmettelevät lahtelaisvirkamiesten laskelmia. Heidän mukaansa nyt jo mennään jaksamisen äärirajoilla.

– Ollaan todella ahtaalla. Kiire on kasvanut paljon. Samaan aikaan työssä jaksaminen on monella koetuksella. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet huomattavasti, Tanja Salmi toteaa.

– Aloittaessani koulunkäyntiavustajana luokissa oli paljon enemmän aikuisia kuin nyt, eikä aikuisia silloinkaan ollut liikaa, Nasturica lisää.

Kiireen lisääntyminen on vaikeuttanut koululaisten yksilökohtaista tukemista huomattavasti.

– Lapset ja nuoret tarvitsevat koko ajan enemmän ja enemmän ohjausta, vaikka meillä on entistä vähemmän aikaa, Salmi summaa.

– Minullakin on kuusi luokkaa, joissa juoksen päivän aikana. Kiire on kova ja tuntuu, että lapset eivät saa tukea, mikä heille kuuluisi, hän lisää.

Lahtelaisavustajille tulossa uudet työsopimukset — palkat laskevat entisestään

Kuudenkymmenen koulunkäyntiavustajan vähennys ei ollut riittävä säästö Lahden kaupungin säästötalkoissa. Vastikään päättyneiden yt-neuvotteluiden tuloksena kaikkien avustajien työsopimukset irtisanottiin ja heille tehtiin uudet työsopimukset, tosin aiempaa pienemmällä tuntimäärällä ja palkalla.

Laskin, että oma palkkani on uusien sopimusten jälkeen 1430 euroa kuukaudessa

Teija Nasturica

Koulunkäyntiavustajien työaikaa lyhennetään uudessa sopimuksessa kuudella työtunnilla.

– Jännä nähdä, keneltä vähennetyt tunnit viedään pois, ja ketä jätetään auttamatta, Salmi toteaa.

– Tälläkään hetkellä en ennätä olla kuin matematiikan ja äikän tunneilla mukana, joten ihmettelen, mistä enää voi vähentää, hän lisää.

Työtuntien vähentyessä myös palkkapussi pienenee.

– Laskin, että oma palkkani on uusien sopimusten jälkeen 1 430 euroa kuukaudessa, Nasturica kertoo.

– Olen kolmen lapsen äiti. Pitää lähteä hakemaan jotain sovellettua päivärahaa tai tukia, koska palkalla ei kyllä pärjää.