Vanha sketsi ei naurata – huumori muuttuu nopeasti

Uuno Turhapurot eivät nykyajan lapsia naurata. Se mikä on hauskaa ja mikä ei, muuttuu koko ajan. Ainoat aikaa kestävät vitsit ovat ruumiintoimintoihin liittyvät vitsit ja letkautukset. Pierujutut eivät vanhene.

kulttuuri
Näyttelijät Vesa-Matti Loiri (oik.) ja Pentti Siimes Uuno Turhapuro -elokuvan kuvauksissa vuonna 1970.
Näyttelijät Vesa-Matti Loiri (vas.) ja Pentti Siimes Uuno Turhapuro -elokuvan kuvauksissa vuonna 1970. Kalle Kultala / Yle

Vanhan sketsiohjelman katsominen vuosien jälkeen sattaa olla pettymys. Eihän tämä olekaan hauskaa! Havainto johtuu siitä, että harva asia naurattaa vuodesta toiseen.

Kulttuuri muuttaa huumoria

Oivaltavinta huumoria ovat ajanilmiöhin tarttuvat jutut. Huumori muuttuukin sen mukaan, miten kulttuuri kehittyy. Kulttuurintutkija Anu Korhosen mukaan toimivimpia ovat aiheet, jotka aiheuttavat jännitteitä ja ovat muutenkin esillä keskusteluissa.

– Jotkut asiat lakkaavat naurattamasta kulttuurin muutosten myötä. Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta ei nykyään enää naurata niin helposti kuin aikaisemmin. Toisaalta uudenlaista huumoria syntyy esimerkiksi, kun mietitään nykyistä keskustelua samaa sukupuolta olevian ihmisten avioliittomahdollisuuksista, sanoo Korhonen.

Se, miksi esimerkiksi Spede- ja Uuno Turhapuro-jutut eivät toimi enää entiseen malliin, johtuu osittain siitä, että suhtautuminen naisten ja miesten välisiin eroihin on muuttunut.

Spede-jutut nojaavat pitkälti sukupuolten välisiin eroihin, joita ei ajatella enää samalla tavalla kuin aikoinaan.

Anu Korhonen

–Yhteiskunta on muuttunut paljon 30-40 vuoden aikana ja esimerkiksi Spede-jutut nojaavat pitkälti sukupuolten välisiin eroihin, joita ei ajatella enää samalla tavalla kuin aikoinaan. Kysymys ei ole pelkästään siitä, että joistan asioista vitsaileminen ei ole poliittisesti korrektia, vaan tapa, jolla sukupuolet esitetään, muuttuu, sanoo Korhonen.

Viihdeteollisuuden tempo on tiivis

Kulttuurin muutosten lisäksi huumoritajuun vaikuttaa muuttunut tapa käyttää viihdettä. Nopeatahtinen mediankäyttö asettaa viihdeteollisuuden tekijät koville. Ihmiset vaativat koko ajan uutta eivätkä vanhat vitsit naurata kaudesta toiseen.

– Kun tietty tapa tehdä tulee liian tutuksi, halutaan jotain uutta. Huumorintajun teoreetikot puhuvat siitä, että toimiva huumori sisältää aina jotain yllättävää. Tämä näkyy erityisesti viihteessä. Tällä hetkellä muotia on esimerkiksi stand up -tyyppinen huumori, sanoo Anu Korhonen.

Vain pieruvitsit kestävät aikaa

Kulttuurintutkijan mukaan on olemassa yksi aihe, joka naurattaa vuodesta toiseen jo 1500-luvulta lähtien: ihmisten eritteisiin liittyvät vitsit. Pieru- ja kakkajutuissa ei naurata ainoastaan asioiden biologinen luonne, vaan kulttuuriimme kuuluva häpeän paljastuminen.

–Ihmisen ruumista ja sen toimintoja on jouduttu miettimään ennen yhtä lailla kuin nytkin. Häpeä ja paljastumisen pelko on se, mikä tuottaa naurua. Lisäksi vessajutut naurattavat niin lapsia kuin aikuisiakin.