Tutkija: Turkki osasyyllinen Isisin laajenemiseen ja organisoitumiseen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta ihmettelee, miksi Turkki antoi ääri-islamistien toimia vapaasti alueellaan vapaasti.

Ulkomaat
Turkin sotilaita Syyrian vastaisella rajalla ja Syyrian kurdeja rajan toisella puolella 21. syyskuuta.
Turkin sotilaita Syyrian vastaisella rajalla ja Syyrian kurdeja rajan toisella puolella 21. syyskuuta.Bulent Kilic / AFP / Lehtikuva

Turkki on omilla toimillaan edesauttanut ääri-islamilaisen Isis-järjestön laajenemista ja organisoitumista Irakissa ja Syyriassa, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Alarannan mukaan Turkki on viime vuosina antanut ääri-islamistien toimia rauhassa omalla alueellaan.

– Kaikkein oudointa tässä on tutkijan kannalta ollut koko ajan se, että miksi Turkki ylipäätään antoi tällaisen äärimmäisen radikaalin jihadistiryhmittymän toimia omalla alueellaan nyt tässä viimeiset kaksi vuotta, Alaranta ihmettelee.

Alaranta sanoo, että vastaanvanlainen toiminta ei olisi ollut mahdollista kymmenen vuotta sitten. Nyt Turkki maksaa sormien läpi katsomisesta kovaa hintaa. Maa on ottanut vastaan jo 1,6 miljoonaa pakolaista. Heidän joukossa on 130 000 Syyrian kurdia.

– Siinä alkaa olla Turkilla oikeasti vaikeata vastaanottaa näitä pakolaisia ja järjestää heille huoltoa, Alaranta sanoo.

Samalla Turkki on huolestenut kurdijärjestö PKK:n vahvistumisesta. PKK on yrittänyt mobilisoida kurdeja taistelemaan Isistä vastaan Syyrian puolelle. Alaranta pitää Irakin ja Syyrian puolella toimivia kurdiryhmittymiä Turkissa toimivan PKK:n liitännäisinä. Turkki pelkää, että maan rajalle muodostuu laaja kurdialue.

Alaranta arvioi, että PKK:n sotilaallisen toiminnan aktivoituminen aiheuttaa Turkin ja kurdien väliseen rauhanprosessiin ongelmia. Toisaalta se voi myös pakottaa osapuolet löytämään ratkaisu tilanteeseen.