1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-komissio: Maailmassa on miljoona Erasmus-vauvaa

Erasmus-vaihdossa olleet tarttuvat muita useammin ulkomaiseen työhön ja elämänkumppaniin

Kuva: Yle

EU-komissio tutkitutti ensimmäistä kertaa Erasmus-sukupolven työtä ja elämää. Euroopan unioni rakensi 27 vuotta sitten opiskelijavaihto-ohjelman, jonka avulla on helppo lähteä muutamaksi kuukaudeksi muualle Eurooppaan opiskelemaan.

Koulutus ja nuorisokomissaari Androulla Vassiliou ylistää vaihto-ohjelmaa: Tutkimuksen mukaan Erasmus-vaihdossa olleet saavat muita todennäköisemmin työssään enemmän vastuuta. Vaihtovuosi tai –puolivuosi kehittää ongelmanratkaisua, sietokykyä ja itseluottamusta. Vaihto-opiskelijana olleet päätyvät muita epätodennäköisemmin työttömiksi.

Vaihto-opiskelijat hakeutuvat uudestaan ulkomaille; valmistuneista lähes puolet on muuttanut jossain vaiheessa ulkomaille.

Neljännes löysi vaihto-opiskeluvuonna elämänkumppanin

Erasmus-vuosi heilauttaa koko elämää. Kolmanneksella opiskelijoista on ollut pitkäaikainen suhde ulkomaisen kumppanin kanssa, ja joka neljäs opiskelija löysi vaihtovuonna elämänkumppanin.

– Siksi puhutaan Erasmus-sukupolvesta. Varsinaisen tutkimuksen ulkopuolella arvioimme, että näistä suhteista on syntynyt jo miljoona Erasmus-vauvaa, Androulla Vassiliou sanoo.

Erasmuksen jatkuva ongelma on rahoitus.

– Joka vuosi olemme samassa tilanteessa. Jäsenmaat lupaavat enemmän kuin sitoutuvat maksamaan. Olen jälleen soittanut kaikkien maiden opetusministereille, että he keskustelisivat rahoituksesta valtiovarainministerinsä kanssa.

Komission teettämään selvitykseen osallistui 55 000 opiskelijaa eri maista. Tarkemmin haastateltiin Erasmus-opiskelijoita kahdeksasta maasta, myös Suomesta.

Vuosittain noin 4 000 – 5 000 suomalaista lähtee vaihtoon tai harjoittelijaksi ulkomaille. Suomeen tulijoita on enemmän.