Näkökulma: Poliitikon pukukoodilla on pitkä varjo

Musiikkimaailman megatähdet voivat sonnustautua vaikka miten mielikuvituksellisesti, mutta meidän muiden pukeutumiselle on olemassa näkyviä sekä näkymättömiä koodeja ja rajoituksia. Erityisesti poliitikkojen on syytä sompailla vaatetrendien virtauksissa maltillisesti.

Näkökulmat
Tuija Veirto
Yle

Vierailin ystäviä tapaamassa Helsingissä ja pääsin samalla ihailemaan ainutlaatuisia ja mielikuvituksellisia vaatteita.

Muotoilija ja teatterin puvustajana työskennellyt Anne Mustarastas on valinnut mielestään kauneimmat helsinkiläiset rakennukset, tehnyt niistä oman tulkintansa pukuina ja asettanut näytteille Narinkkatorin näyttelytilaan.

Esimerkiksi Herttoniemen metrovalvomo on muuttunut Mustarastaan käsissä läpinäkyväksi Lady Gagan hippamekoksi. Puvun innoittaja on kuulema ollut espanjalainen muotisuunnittelija Paco Rabanne.

Huolimatta siitä, että useat meistä eivät miellä vaatteillaan viestivänsä jotain erityistä tai rakentavansa imagoa, pukeutumistamme ohjaavat kulttuuriset ja sosiaaliset normit sekä koodit, tiedostetut tai tiedostamattomat.

Vaatteilla viestitään, että kuulutaan johonkin joukkoon. Tilanteet ja tilaisuudet edellyttävät erilasia asuja – hautajaisissa pinkkiin pukeutuja herättäisi hämmennystä.

Eduskunta asettaa istunnoissaan farkuille ja baskereille rajat, mutta myös media asettuu hanakasti poliitikkojen pukeutumisen vartijaksi Arkadianmäen ulkopuolellakin.

Median silmään joutuu useimmiten henkilö, joka aloittelee taivaltaan uudessa pestissä. Stubbin taival pääministerinä oli tuskin alkanut, kun jo tuli pyyhkeitä shortseista.

Presidentti Halonen kelpasi kotimaassa vaikka lippalakissa, mutta muumimamman käsilaukku ei ollut mediaväen mielestä riittävän fiini ensimmäiselle valtiovierailulle Ruotsiin.

Vaatteiden ja pukeutumisen ajatellaan viestivän jotakin olennaista ihmisen persoonasta.

Merkittävässä julkisessa asemassa oleva henkilö on suurennuslasin alla myös vapaa-aikanaan, tahtoi tai ei.

Näyttely.
Helsingissä rakennukset saivat uuden muotonsa pukuina. Työt ovat näytteillä Narinkkatorilla. Tuija Veirto / Yle

Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei pukeutumisesta kannata tehdä.

Pääministeri Matti Vanhasen elämästä riitti raportoitavaa, mutta eipä sitä pukeutumisesta voinut päätellä. Harmaassa puvussa viihtyvää Vanhasta moitittiin ensi alkuun tylsäksi ja värittömäksi hahmoksi, jota hädin tuskin tapetista erottaa.

Pieleen meni ja palstamillimetrejä kertyi, milloin yksityiselämästä, milloin lautakasoista.

Poliitikot saattavat hyödyntää mediakiimaa imagonrakennuksessaan, mutta liika kikkailu voi koitua kohtaloksi ja tuottaa ainakin poliitikolle itselleen yllättävän lopputuloksen.

SDP:n puheenjohtajakisan hävinnyt Jutta Urpilainen neuvoi tuoreeltaan seuraajaansa Antti Rinnettä unohtamaan verkkosukkahousut valokuvissa.

Heittoon sisältyi kaiketi itseironiaa.

Urpilainen itse räväytti tuoreena puheenjohtajana verkkosukkahousuihin pukeutuneena iltapäivälehden uudenvuodenkuvissa ja kertoi yllättynensä, kun asiasta nousikin iso kohu.