Isis uhkaa iskeä USA:n ja muiden liittoumamaiden kansalaisia vastaan

Yhdysvallat torjuu Iranin tarjouksen taistella Isisiä vastaan, jos Yhdysvallat joustaa Iranin ydinohjelmaa koskevissa neuvotteluissa.

Ulkomaat
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta.
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta. Kuvan henkilöillä ei ole tekemistä uutisen kanssa.ISIS / Reuters-tv

Ääri-islamilainen Isis-järjestö kehottaa kannattajiaan tekemään iskuja sitä vastaan liittoutuneiden maiden kansalaisia vastaan.

Isisin edustaja Abu Muhammed al-Adnani varoittaa myös Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa ja muita läntisiä "ristiretkeläisiä" hyökkäämästä Isisiä vastaan. Varoitukset esitetään internetissä julkaistulla videolla.

Hyökkäyksestä muodostuisi al-Adnanin mukaan "ristiretkeläisten viimeinen sotaretki".

Isisin ilmoituksen jälkeen Ranska kehotti kansalaisiaan noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta, jos he matkustavat noin 30:een Afrikan tai Lähi-idän maahan.

Isisin vastaista liittoumaa on koottu Yhdysvaltain johdolla. Ulkoministeri John Kerryn mukaan yli 50 maata on ilmoittanut olevansa tavalla tai toisella mukana liittoumassa.

Yhdysvaltain ja Ranskan ilmavoimat ovat iskeneet Isisin asemiin Irakissa. Ranska ilmoitti tänään, että se ei aio iskeä Isisiä vastaan Syyrian maaperällä.

Washington on myös myöntänyt 500 miljoonaa dollaria eli vajaa 400 miljoonaa euroa syyrialaisten kapinallisten aseistamiseen ja kouluttamiseen sekä lähettänyt 1 600 sotilasta Irakiin.

Isisin al-Adnani varoittaa lausunnossaan Obamaa syyllistymästä samoihin virheisiin kuin hänen edeltäjänsä George W. Bush.

Yhdysvallat torjui Iranin ehdotuksen yhteistyöstä

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se hyväksy Iranin viranomaisten esittämää tarjousta taistella Isisiä vastaan, jos Yhdysvallat joustaa Iranin ydinohjelmaa koskevissa neuvotteluissa.

Valkoisen talon tiedottajan Josh Earnestin mukaan suurvaltojen yritys taivutella Irania luopumaan ydinohjelmastaan ei liity mitenkään Obaman pyrkimyksin koota liittoumaa Isisiä vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP