Sokerijuurikkaan maku muistuttaa tuttua juuresta

Ensimmäiset sokerijuurikkaat on nostettu. Suomen ainut sokeritehdas Säkylässä käynnistyy torstaina.

Kotimaa
Sokerijuurikaspeltoa.
Lassi Nuolivaara / Yle

Sokerijuurikkaan nosto on aloitettu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Säkylän sokeritehdas käynnistyy torstaina, ja täyteen vauhtiin nostossa päästään todennäköisesti ensi viikolla.

– Itse maistan sitä aina noston alussa, mutta ei se oikein ole jalostettu salaattiin, sanoo Salon Särkisalossa sokerijuurikasta viljelevä Juha Wikström.

– Se on vähän niin kuin lanttu ja siinä on hiukan karvas sivumaku. Makeuskin vaihtelee vuodesta toiseen sokeriprosentin mukaan, Wiksröm sanoo.

Ennusteiden mukaan sadosta on tulossa hyvä eli yli 40 tonnia hehtaarilta. Alkukesän rajut ukkoskuurot vahingoittivat osaa pelloista, joten tilojen välinen satovaihtelu voi olla suurta.

Sateet vaikeuttavat nostoa, koska märkä multa takertuu juurekseen ja nostokoneisiin. Nostot saadaan valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.