1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuulainen Jaska kerää voimia ja kalastelee Ukrainassa

Jaakko-Olavi eli Jaska sekä tämän tytär Onerva aloittivat syyskuussa pitkän matkan Kainuusta kohti Afrikkaa. Sääksien muuttomatka on edennyt omia reittejään, ja Onerva on jo teillä tietämättömillä.

luonto
Jaakko-Olavi sääksi.
Heljä Pylvänäinen

Muutamat kalasääkset aloittivat syysmuuttonsa Suomesta Afrikan lämpöön reppu selässään. Eurajoella satelliittipaikannin asetettiin Samu-sääkselle. Kainuussa lähetinrepun hartioilleen saivat aikuinen Jaska-sääksi sekä tämän tytär Onerva.

Paltamolainen biologi, kainuulaissääksille lähettimet kiinnittänyt Vesa Hyyryläinen, on seurannut innolla Jaskan ja Onervan matkaa. Jaska-sääksi on matkannut jopa 450 kilometriä päivässä aina Latviaan saakka kalastelemaan.

– Jaska aloitti matkansa etelään 13. syyskuuta. Se lensi aika suoraan ensimmäiset vuorokaudet, Viron yli Latviaan ja Liettuaan. Ensimmäisinä päivinään se lensi 400 kilometriin pätkiä, Hyyryläinen kertoo.

Lintujen muuttotaivalta voi seurata Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon nettisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Jaska jatkoi Balttiasta matkaansa edelleen Valko-Venäjän yli kohti Ukrainaa.

– 17. syyskuuta se ylitti Ukrainan rajan.

Vaikka Ukraina on ollut viime aikoina kaikkea muuta kuin rauhan tyyssija, kalasääksikoiras on selvästi jäänyt sinne keräämään voimia.

– Ukrainaan saapumisen jälkeen lintu on tehnyt vain lyhyitä päivämatkoja. Viimeiset kolme päivää se on ollut samalla isolla peltoaukealla, jonka läheltä löytyy myös järviä, missä lintu pystyy kalastamaan. Jaska tankkaa Ukrainassa, Vesa Hyyryläinen kuvailee matkalaisen edesottamuksia.

Onervan kohtalo kysymysmerkki

Jaskan tyttären, Onervan, tilanne näyttää huolestuttavammalle. Onerva lähti muuttomatkalle ennen isäänsä, jo 4. syyskuuta, ja suuntasi suoraan Venäjän Karjalaan. Onervan lähetin lopetti toimintansa 10. syyskuuta.

Kalasääksellä kuoleman mahdollisuus ensimmäisen elinvuoden aikana 50–50.

Vesa Hyyryläinen

– Se oli tuolloin Äänisjärven eteläpuolella, erämaassa, Vesa Hyyryläinen tarkentaa.

Mahdollisuuksia on kaksi: lintu on kuollut tai lähetin on rikki.

– Kyseessä on nuori lintu. Kalasääksellä kuoleman mahdollisuus ensimmäisen elinvuoden aikana 50–50. Kaikkki eivät opi kalastamaan ajoissa, jolloin ne voivat käytännössä nääntyä muuttomatkalla. Tai sitten siihen on voinut iskeä kanahaukka tai maakotka tai tietysti ihminen.

Mitä reittiä minne?

Satakuntalaissääksi Samu on edennyt matkallaan Unkariin. Jaska ja Samu ovat edenneet samantyylisesti, mutta eri reittejä.

– Se on tiedossa, että meidän petolinnuillamme on kolme pääreittiä etelään. Keskireitti ylittää Apenniinit, länsireitti menee Gibraltarin kohdalta ja itäreitti kulkee Israelin Eilatin yli, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.

Sekä lintujen että meidän matkaa seuraavien täytyy jaksaa vielä puolitoista kuukautta ennen kuin määränpää on saavutettu.

Vesa Hyyryläinen

Hyyryläisen mukaan Israelista on saatu jo aiemmin tietoa Kainuussa rengastetuista linnuista, eli tämän tiedon mukaan Kainuun matkalaiset käyttäisivät usein itäistä muuttoreittiä.

– Nyt halutaan kuitenkin tehdä sen verran historiaa, että saataisiin ensimmäistä kertaa tarkka tieto siitä, missä kainuulainen sääksi talvehtii.

– Suomalaissääkset päätyvät jonnekin Länsi-Afrikkaan, Senegalin eteläpuolelle. Mutta sekä lintujen että meidän matkaa seuraavien täytyy jaksaa vielä puolitoista kuukautta ennen kuin määränpää on saavutettu.

Lue seuraavaksi