Pelimaailman huiput kokoontuvat mielellään Kajaaniin: "He eivät pyydä edes puhujapalkkioita"

Kolmatta kertaa järjestettävä Northern Game Summit tuo Kainuuseen satoja pelialan tekijöitä ulkomaita myöten. Tavoitteena on lämminhenkinen tapahtuma, jossa tekijät kohtaavat toisensa.

pelit
Northern Game Summit 2013 pitching contest tuomaristoa Vlad Micu Kimmo Nikkanen Ola Holmdahl
Jarkko Remahl / Yle

Northern Game Summit (siirryt toiseen palveluun) -tapahtuman vastaava järjestäjä Leili Mård kertoo pelialan ammattilaisille suunnatun tapahtuman pitävän sisällään paljon toimintaa.

– Se on konferenssi, kohtaamis- ja verkostoitumispaikka ihmisille jotka tekevät töitä pelien tekemisen parissa. Tapahtuma on kasvanut entisestään ja sen myötä myös sisältöä on saatu lisää. Paikalla on myös entistä merkittävämpiä puhujia (siirryt toiseen palveluun).

Kansainvälisen tapahtuman järjestäminen näin pohjoiseen vaatii Mårdin mukaan kovaa työtä. Syrjäinen sijainti ei ole kuitenkaan tehnyt hallaa tapahtumalle.

– On kuitenkin ollut positiivista huomata kuinka nämä alansa huiput ihan kautta maailman ovat tulossa tänne. Kun kerromme, että osa meidän kohderyhmästä on ammattikorkeakoulun ja toisen asteen pelialanopiskelijoita, jotka haluavat alalta töitä, niin he tulevat mielellään pyytämättä edes puhujapalkkioitakaan.

Vahvuutena pieni mutta tiivis tapahtuma

Tapahtuma on houkutellut paikalle alan suuria yrityksiä ja yhteisöjä, kuten Suomessakin toimivan Microsoftin, oululaisen Fingersoftin sekä suomalaisen pelialan kattojärjestönä tunnetun Neogamesin. Osa yrityksistä on tarjonnut puhujien lisäksi myös rahoitusta tapahtuman järjestämiseen.

Leili Mård pitää ulkomaalaisten yritysten ja tekijöiden ohella myös suomalaisten mukana oloa erittäin tärkeänä.

– Suomalaisten mukaan saaminen on yksi meidän tavoitteista. Yritämme saada tänne Suomen pelialan huippuja ja saada heidät verkostoitumaan. Heiltä löytyy kuitenkin myös kansainvälistä pelialan kokemusta. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna Suomi ei ole mikään pieni maa pelien kehityksessä.

NGS 2013 -tapahtuman pitching contestin voittopeliä testataan tableteilla.
Kuva viime vuoden NGS-tapahtumasta, jossa pitching contestin voittaja oli keltaisessa paidassaan peliä pelaava Tim Spankins.Yle / Jarkko Remahl

Suomalaisittain suuren tapahtuman valttina muihin alan tapahtumiin verrattuna on pieni koko.

– Tästä muodostuu se etu muihin alan tapahtumiin, että meillä pääsee helpommin tutustumaan uusiin ihmisiin. Tilanne on toinen tapahtumissa, joihin osallistuu tuhansia ihmisiä. Kajaaniin kokoontuu sellainen määrä ihmisiä, että kaikkiin ehtii tutustumaan parissa päivässä, Mård sanoo.

Avausta myös pelialan ulkopuolelle

Iltatapahtumassa muutamat yritykset etsivät joukkoonsa uutta väkeä opiskelijoista, esimerkiksi harjoittelijoiksi.

Leili Mård

Varsinaisen päivätapahtuman ohella tiedossa on myös iltajuhla. NGS:n vastaava järjestäjä Leili Mård pitää muodollisuuksien pois jättämistä tehokkaana keinona kohdata ihmisiä.

– Iltatapahtumassa muutamat yritykset etsivät joukkoonsa uutta väkeä opiskelijoista, esimerkiksi harjoittelijoiksi. Pääasiana kuitenkin on, että ihmiset voivat puhua vapautuneesti toistensa kanssa.

Vaikka tapahtuman kohdeyleisönä ovatkin pelialan ammattilaiset, Mård uskoo myös muilla toimialoilla työskentelevien hyötyvän tapahtuman sisällöstä.

– Tapahtumassa tullaan puhumaan niin peliliiketaloudesta kuin perinteisestä johtamisesta. Pelit ja pelillistäminen vaikuttavat koko ajan entistä enemmän kaikenlaiseen yrityselämään. Näin kaikilla on tapahtumassa mahdollisuus saada kontakti pelien tekijöihin.