1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Franchisingketjut ennustavat kasvua - tarve ainakin 800 uudelle yrittäjälle

Suomessa toimivat franchisingketjut ennakoivat liikevaihtonsa kasvavan ja työpaikkojen lisääntyvän tämän ja ensi vuoden aikana. Uusille franchisingyrittäjille olisi kysyntää varsinkin hoiva-alalla. Myös yrittäjiksi ryhtyvien taloudellista alkupanostusta on pyritty helpottamaan.

R-kioskit siirtyvät kokonaan franchisingmalliin. Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Suomen franchisingketjuille tehdystä kyselystä selviää, että ne luottavat tulevaisuuteen.

Odotukset ovat taloustilanteen vuoksi maltilliset. Silti ketjut uskovat työllistävänsä satoja uusia yrittäjiä vuoden 2015 loppuun mennessä. Kasvuennusteessa franchisingyritysten liikevaihdon ennakoidaan kasvavan 4-8 prosenttia ja työpaikkojen lisääntyvän 2500:lla.

Uusia franchisingyrityksiä syntyy nopeimmin palvelualoille. Erityisesti hoiva-alalla on kysyntää. 

– Väestö ikääntyy ja monilla ikäihmisillä on kuitenkin varaa maksaa palveluista, kertoo toiminnanjohtaja Juha Vastamäki Suomen Franchising-Yhdistyksestä.

Vastamäki myöntää, että ketjut ovat joutuneet helpottamaan yrittäjäksi ryhtymistä.

– Pankkien rahahanat ovat nyt tiukalla, eikä vaadittavaa alkurahoitusta ole aina helppo saada. Tämä on pieni jarru. Mutta yhteistyössä pyritään löytämään yrittäjälle keino päästä alkuun, Juha Vastamäki summaa. 

R-kioski kokonaan uuteen kauppiasmalliin

R-kioski on siirtymässä kokonaan franchisingmalliin. Nykyisistä 630:sta R-kioskista jo kaksi kolmasosaa toimii uuden mallin mukaisesti kauppiasvetoisesti.

Tiistaiaamuna ketju rekrytoi uusia kauppiaita Jyväskylässä. Petri Leppänen ryhtyi R-kioskiyrittäjäksi Suolahdessa muutama kuukausi sitten.

– Kauppiaan pitää tykätä asiakkaista, se on kaiken a ja o. Valikoimiin on toki omat raamit, mutta kyllähän aina voi neuvotella, tuore kauppias kertoo.

Kauppiaaksi ryhtymisen kynnystä on ketjussa madallettu.

– Kokonaisrahoitustarve on alhainen. Se muodostuu koulutuksen ja aloittamisen kustannukset kattavasta 6 000 euron aloitusmaksusta ja keskimäärin noin 30 000 euron vakuustarpeesta, kertoo ketjujohtaja Teemu Rissanen tiedotteessaan.

R-kioski tekee uutta kauppiasmalliaan tutuksi bussikiertueella, joka vierailee 11 paikkakunnalla. Tavoitteena on kohdata franchisingurasta kiinnostuneita.

R-kauppias Petri Leppästä Yle Keski-Suomelle haastatteli Elina Kinos.