1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoon nuoret haluavat kouluihin unisex-vessoja

Nuorisovaltuuston mukaan unisex-vessat edistäisivät tasa-arvoa: sukupuolestaan epävarmojen nuorten ei tarvitsisi arpoa, kumpaan vessaan kuuluisi mennä.

Kuva: Maria Ojalehto

Espoon nuoret haluavat lisää sekä tytöille että pojille tarkoitettuja unisex-vessoja kouluihin. Valtaosa Espoon koulujen saniteettitiloista on jaettu tällä hetkellä tyttöjen ja poikien vessoihin.

Nuorisovaltuuston mukaan unisex-vessat edistäisivat tasa-arvoa etenkin niissä kouluissa, joissa sukupuolijakauma on kallellaan toiseen suuntaan.

- Lisäksi sekavessat saattavat olla ratkaisevan tärkeitä juuri niille nuorille, jotka ovat vielä epävarmoja omasta sukupuolestaan ja pohtivat kumpaan vessaan heidän tulisi mennä, sanoo Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Nicholas Kujala.

Muutokset ehdotetaan tehtäviksi peruskorjausten yhteydessä

Nuorisovaltuuston aloitteen mukaan homekoulujen peruskorjaukset mahdollistaisivat unisex-vessojen rakentamisen osaan kouluista ilman suurempaa haittaa.

Nuorisovaltuusto huomauttaa, että unisex-vessoja on jo käytössä. Muun muassa Espoonlahden peruskorjatussa koulussa sekä Helsingin Kuvataidelukiossa kaikki vessat ovat unisex-vessoja.

Nuorisovaltuusto myöntää, että unisex-vessoihin voi myös liittyä ikäviä lieveilmiöitä. Kaitaan koulussa peruskorjauksen yhteydessä muutettiin vessat unisex-vessoiksi, mutta niistä jouduttiin pian luopumaan, sillä tytöt valittivat, että vessojen siisteystaso oli laskenut.

Nopea siirtyminen unisex-aikaan voi myös hämmentää nuorimpia, nuorisovaltuusto myöntää.