1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jouni Backman: Ministerivakanssit täytettävä

Edellisellä kerralla tehtävät jaettiin muiden ministereiden kesken, niin kyllä nyt on syytä täyttää vakanssit, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman eduskunnassa 18. syyskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreiltä vapaaksi jääneiden ympäristöministerin sekä kehitysministerin tehtävien kohtalot ratkennevat tällä viikolla. Sosiaalidemokraattien savonlinnalainen kansanedustaja Jouni Backman pitää tärkeänä, että tehtävät täytetään uusilla ministereillä.

– Itse lähden siitä, että vaalikautta on vielä paljon jäljellä. Edellisellä kerralla tehtävät jaettiin muiden ministereiden kesken, niin kyllä nyt on syytä täyttää vakanssit. Se, miten ne jaetaan, on täysin puolueiden puheenjohtajien käsissä, Backman sanoo.

Puolueiden puheenjohtajat käyvät parhaillaan neuvotteluja siitä, kuinka vihreiltä jääneet ministeritehtävät vaalikauden loppuun hoidetaan. Spekulaatiot siitä, että salkkuja jaettaisiin kokoomuksen ja SDP:n kesken ovat Backmanin mukaan ennenaikaisia.

– Sekin arvio pitää tehdä puolueiden puheenjohtajien kesken. Edelliselläkin kerralla näitä ministeritehtäviä pilkottiin, niin nyt on syytä käydä samalla tavalla keskustelua menevätkö salkut kokonaisina vai jaetaanko niitä. Puheenjohtajat miettivät henkilövalintoja sitten, kun tietävät minkälaisia ministerivakansseja on jaossa.

Backman ei halua kommentoida omaa halukkuuttaan ministerin tehtävään. Puolue on kuitenkin varautunut torstaina pitämään sekä puoluehallituksen että eduskuntaryhmän kokouksen päätöksiä varten.

Perjantaina tasavallan presidentti myöntänee erot vihreiden ministereille Ville Niinistölle ja Pekka Haavistolle. Samalla voidaan nimittää uusia ministereitä.