Uusi tupakan maahantuontirajoitus edessä keväällä 2016

Uudet tupakan maahantuontirajoitukset astuvat voimaan toukokuussa 2016, mikäli sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat toteutuvat. Rajoitus vähentäisi tupakan maahantuontia Venäjältä merkittävästi.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Mikäli sosiaali- ja terveysministeriön ehdotus toteutuu, loppuu tupakan maahantuonti Venäjältä lähes kokonaan. Nykyisin esimerkiksi Venäjällä tankkaava autoilija saa tuoda tullessaan kartongin savukkeita, vaikka matka kestäisi vain muutaman minuutin.

Ministeriö ehdottaa, että tupakan maahantuontiin ETAn ulkopuolisista maista tulee samanlainen 20 tunnin sääntö kuin alkoholin maahantuonnissakin on. Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi Venäjällä tulee olla yli 20 tuntia, jotta savukkeita voisi Suomeen tuoda.

Asiaa aletaan työstää laiksi.

– Tarkoitus on, että laki tulisi voimaan toukokuussa 2016. Mikäli asia jostain syystä venyy, niin viimeistään vuoden 2017 alusta, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Uudesta tupakkalaista päättää lopullisesti eduskunta. Sosiaali- ja terveysministeriössä on Meri Paavolan mukaan vahva tahto lain saattamiseksi voimaan. Hän uskoo, että myös seuraava hallitus ja eduskunta on asian takana.