1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Syyskuun talvi peitti omenat ja kesäkalusteet – katso yleisön sääkuvat!

Kuopion torin autioittanut ja puutarhat peittänyt ensilumi ei ole ollut kaikille harmin paikka. Yleisön sääkuvissa ainakin lemmikkikoirat ovat ottaneet ilon irti lumipeitteestä.

Tältä maisema näytti Suonenjoella tiistaiaamuna. Lumentulo oli coton de tulearien Rokin, Bablon ja Zonin mieleen. Kuva: Virpi Rossi

Syvä matalapaine on tuonut tiistain aikana Savon korkeudelle runsaat lumisateet. Lunta on paikoin satanut jopa yli kymmenen senttimetriä. Sateen lisäksi säätä on sulostuttanut puuskissa 12 metriä sekunnissa puhaltanut pohjoistuuli, joka on saanut sateen tulemaan vaakasuoraan. 

Vielä täydessä lehdessä olevat puut ovat taipuneet ja osan syksyn sadosta on paikoin jäänyt korjaamatta. Myräkkä on myös katkonut jonkin verran sähköjä Pohjois-Savossa. Esimerkiksi Savon Voimalla oli puolen päivän aikaan noin 700 sähkötöntä asiakasta.

Kuopion torilla sää näkyi ennennäkemättömänä autioitumisena. Torikauppiaita paikalla oli vain yksi. Myös tiistaina alkanut ANTI-nykytaidefestivaali sai etsiä hetkisen vapaaehtoisia Madeleine Flynnin ja Tim Humphreyn Megafoni-äänitaideteokseensa. 

Lapset ja koirat ovat kuitenkin osanneet ottaa myös ilon irti lumipeitteestä. Lumiukkoja pihoihin on noussut jo kiitettävästi.