Raasepori suosii toista kotimaista alakouluissaan

Raasepori uudistaa alakoulujensa kieliohjelman toista kotimaista suosivaan suuntaan. A1-kielenä opetetaan jatkossa suomenkielisille ruotsia ja ruotsinkielisille suomea. Englannin opettelu alkaa vapaaehtoisena joko kolmannella tai neljännellä luokalla.

Kotimaa
Raaseporin Kiilan koulussa opetellaan toistaiseksi sekä englantia että ruotsia pitkänä kielenä.
Yle

Vielä tällä hetkellä Raaseporin alakouluissa on erilaisia käytäntöjä kieltenopetuksessa. Esimerkiksi Kiilan koulussa on mahdollista valita A1-kieleksi joko englanti tai ruotsi. Rehtori kannattaa valinnanvapautta, vaikka se tuottaa myös pulmatilanteita.

– Esimerkiksi lukujärjestysteknisiä ongelmia saattaa olla joskus ja onhan tässä kyse myös rahasta, eli riittääkö resurssit? On mietytty myös, että olisiko kuitenkin kätevämpää mennä vain yhdellä A1-kielellä? Meillä on toistaiseksi ollut tämä valinnaisuus ja se on hyvä asia opiskelumotivaation kannalta, rehtori Antti Jyrkkänen huomauttaa.

Muutos astuu voimaan kahden vuoden kuluttua

Suomenkielisille lapsille opetetaan Raaseporin alakouluissa A1-kielenä ruotsia ja ruotsinkielisille suomea syksystä 2016 lähten. Asiasta päätti Raaseporin sivistyslautakunta tiistaina äänestyksen jälkeen. Äänet jakautuivat 7-4.

Kiilan koulussa on runsaasti maahanmuuttajia ja varsinkin heille usean vieraan kielen opetteleminen yhtä aikaa voi olla hankalaa.

– Jos otetaan huomioon maahanmuuttajat, niin ruotsin kieli ei ole helppo heti ensimmäiseltä luokalta lähtien, kun pitää opetella myös suomen kieli. Jos ajatellaan taas ruotsinkielisellä puolella englantia, sitä toista kieltä, niin se on heille helppo jo sen oman kielen takia. Suomenkielisille taas molemmat kielet ovat todella täysin vieraita, Jyrkkänen pyörittelee.

Suomenkieliset toivoivat englantia, ruotsinkieliset suomea

Kieliohjelman muutoksesta on tehty myös kysely koululaisten vanhemmille. Suurin osa suomenkielisten lasten vanhemmista kannatti englannin opetusta pitkänä kielenä ja ruotsinkielisten lasten vanhemmat suomea. Koulukohtaisia tuloksia ei julkaista, eikä kysely vaikuttanut alkuperäiseen muutosehdotukseen. Ratkaisu hämmästyttää Mustion koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Koivusta.

– No vähän sellainen huvittunut mieliala on koko tästä hommasta. Meidän yhdistyksessä ollaan vahvasti sitä mieltä, että vanhempien toiveet pitäisi ottaa huomioon ja varsinkin kunnioittaa niitä jo aikaisemmin tehtyjä valintoja.