Pelkosenniemi pienentää byrokratian rattaita

Tiistaina avatusta asiointipisteestä saa keskeiset julkisen hallinnon palvelut yhdellä käynnillä. Pelkosenniemi on yksi valtakunnallisista pilottikohteista.

Kotimaa
Andy McCoyn patsas on Pelkosenniemen torin laidalla.
Andy McCoyn patsas houkuttelee turisteja Pelkosenniemelle. Torilla käy päivittäin matkalaisia, jotka haluavat kuvautta itsensä Andyn kanssa.Yle

Pelkosenniemen asiointipiste helpottaa kuntalaisten elämää tarjoamalla kaikki keskeiset julkisen hallinnon palvelut yhdellä käynnillä.

Valtiolla, Kelalla ja kunnilla on nykyisinkin yhteispalvelupisteitä, mutta niiden palvelutarjonnassa on isoja eroja.

Uusista asiointipisteistä saa aina vähintään Kelan, Poliisin lupahallinnon, Verohallinnon, maistraatin, työ- ja elinkeinotoimiston ja kunnan palveluja.

Neuvoja auttaa tarvittaessa

Palvelupisteissä on käytössä asiakaspäätteitä, joilla asiakas voi käyttää sähköisiä palveluja joko itsenäisesti tai palveluneuvojan tukemana.

Eri viranomaisten asiantuntijoihin saadaan tarvittaessa videoneuvotteluyhteys. Tällöin asiantuntija voi esimerkiksi neuvoa sähköisen lomakkeen täyttämisessä.

Koko maahan parin vuoden päästä

Pelkosenniemen lisäksi kokeilupaikkakuntia ovat Oulun Kiiminki, Mikkeli, Saarijärvi ja Parainen. Tavoitteena on, että asiointipisteet aloittavat toimintansa koko maassa vuosina 2016–19.

Yhteisestä asiakaspalvelusta on tarkoitus antaa hallituksen esitys syksyllä 2015.