1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kännykkä korvaa kolikot pysäköinnissä – kamera-auto parkkipirkon?

Jo lähes kolmannes autoilijoista maksaa pysäköinnistään Helsingissä matkapuhelinsovelluksella. Pysäköinninvalvontaa suuntaus helpottaa, ja kaupungin tavoitteena onkin lisätä rekisterinumeroon perustuvaa tunnistusta entisestään. Kaupungin kaduille on tulossa mm. kamera-auto valvonnan avuksi.

Kotimaan uutiset
Henkilautossa easy-park -tunnus sekä parkkikiekko
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Jo lähes kolmannes autoilijoista maksaa pysäköinnistä matkapuhelimella Helsingissä. Määrä on kasvanut ripeästi viime vuosina älypuhelinten yleistymisen myötä.

Erilaisten sovellusten myötä pysäköinninvalvoja tarkistaa maksun rekisterinumeron perusteella.

Valvonnan kannalta se on helpompaa ja toisakseen kolikoiden käsittely on kallista.

Pekka Henttonen

Helsingin tavoitteena on lisätä rekisteritunnistusta jatkossa entisestään, sillä se nopeuttaa työtä ja vähentää kolikoiden käsittelyä, kertoo osastopäällikkö Pekka Henttonen rakennusvirastosta.

– Valvonnan kannalta se on helpompaa, ja toisekseen kolikoiden käsittely on kallista. Tietty osa autoilijoista on myös sellaisia, ettei heillä kolikoita taskussaan ole.

Ikkunaan pantavat parkkiliput historiaan

Suunnitelmissa on myös saada parkkiautomaatteihin laite, johon voi syöttää rekisterinumeronsa, eikä kojelaudalle laitettavaa paperilappua enää tarvita.

– Ajatus on se, että ne autoilijat, jotka maksavat pysäköintinsä automaatin kautta joko käteisellä tai kortilla, heidän olisi jakossa ensin syötettävä oma rekisterinumeronsa, jotta me saamme tiedon sähköiseen muotoon, että mikä auto on maksettu ja mikä ei.

Ongelmana on kuitenkin vanhojen pysäköintiautomaattien uudistaminen, joka on kallista, kertoo osastopäällikkö Pekka Henttonen rakennusvirastosta.

– Parhaillaan mietitään, mikä olisi edullisin tapa hankkia ne. Välttämättä ei ole tarkoituksenmukaista, että automaatit ostetaan kaupungin omistukseen niin kuin ne nyt ovat, vaan voisi löytyä myös taloudellisempia keinoja. On tietenkin kustannuskysymys, onko kaikkiin hienouksiin varaa, Henttonen muotoilee.

– Tässä täytyy edetä vaihteittain, koska automaatit ovat pitkäikäisiä, joten puhutaan aika pitkästä aikajänteestä esimerkiksi kymmenestä vuodesta. Uusille alueille niitä ehkä joitakin tulee, ja jossakin kohti olisi jo nyt varaa harventaa automaattiverkostoa.

Kamera-auto valvoo asukaspysäköintia

Helsinkiin on tulossa myös kamera-auto helpottamaan asukaspysäköinnin valvomista. Niin ikään rekisteritunnistukseen perustuva auto on tarkoitus ottaa koekäyttöön mahdollisesti jo ensi vuonna, kertoo Pekka Henttonen.

– Kamera-auto on pidemmän tähtäimen tavoite, jota päästään toivottavasti jo ensi vuonna kokeilemaan. Meillä itse asiassa ne laitteet jo on, ja tavoite on, että ensi kesänä saataisiin jo mahdollisesti tuotantokäyttöön se ja kerättyä tietoa kadulta.

Asukaspysäköintialue on laajenemassa mm. Lauttasaareen, jolloin valvominen on käytännössä ilman kamera-autoa mahdotonta.

– Siellä on niin pitkät kadut, että muilla resursseilla riittävä valvonta ei oikein onnistu. Kamera-auto nopeuttaisi tunnistamista. Mitä enemmän saadaan pysäköintimaksuja sen avulla valvottua, tarkastajat voivat keskittyä vakavampiin virheisiin kuten esimerkiksi suojateiden ja ratikkareittien valvomiseen.

Lue seuraavaksi