1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä suunnitellaan jälleen koululakkautuksia – "Työrauha piti olla vuoteen 2017", ihmettelevät vanhemmat

Mikkelissä säästökuuri iskee myös kasvatukseen ja opetukseen. Virkamiesten esitys on, että kolme kyläkoulua lakkautetaan.

Kotimaan uutiset
Rahulan koulu
Rahulan koulun kohtalo puhuttaa Mikkelissä.Pekka Havukainen / Yle

Mikkelin Rahulassa ehdittiin edellisen koululakkautusmylläkän jälkeen jo huokaista helpotuksesta.

– Poliitikot sanoivat, että ainakin vuoteen 2017 on työrauha. Tämä tuli järkytyksenä, sillä täällä on vastikaan tehty sisäilmaremonttia ja uusittu leikkivälineitä. Koulu on kylätoiminnan keskus ja tänne rakennettua salia käyttävät myös esimerkiksi päivähoitolapset, toteaa Rahulan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Aki Hyötyläinen.

Mikkelin Rahulan, Olkkolan ja Pellosniemen koulujen lakkautus on jälleen noussut keskusteluun. Kasvatus- ja opetuslautakunta saa eteensä säästölistan, jossa haetaan yli 300 000 euron säästöjä. Samaa kuuria on parhaillaan tarjolla muissakin lautakunnissa kaupungin talouden tasapainottamisohjelman myötä.

– Meillä on listalla myös päiväkotiverkoston rukaamista, lisäksi joudumme pohtimaan erilaisia avustuksia yhteistyökumppaneille, myös kuljetuksia toissijaisiin kouluhin kuten musiikki- ja liikuntaluokille pohditaan, toteaa sivistysjohtaja Virpi Siekkinen.

Myös koulunkäyntiavustajat syyniin

Käytännössä kaikki, mikä ei ole lakisääteistä toimintaa, joutuu tarkkaan syyniin – aina leikkipuistotoimintaa ja määräaikaisia koulunkäyntiavustajia myöten. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n 23 000 euron avustus on pohdinnan alla. Kasvatus- ja opetuslautakunnan esityslistalla virkamiehet väläyttävät myös esimerkiksi iltapäivätoiminnan lakkauttamista ja A2-kielen ryhmän perustamisrajan nostamista takaisin 16 oppilaaseen. Iltapäivätoiminnan lakkauttamista Siekkinen pitää epätodennäköisenä.

– Olemme joutuneet kuitenkin päättäjien tietoisuuteen nostamaan, miten vakavan asian äärellä ollaan. Iltapäivätoimintakaan ei ole lakisääteistä toimintaa, sitä ei ole kuntien pakko järjestää, mutta jos se järjestetään, siihen on mahdollista saada valtionosuuksia. Tarkoitus ei ole tehdä vastakkainasettelua, vaan nostaa esille niitä asioita, joiden suhteen valintoja voidaan tehdä. Se on päättäjien tehtävä, toteaa Siekkinen.

Pellosniemen koulun vanhempien kanssa tilanteesta on jo keskusteltu. Koulun oppilasmäärä on vähentynyt ennakoitua nopeammin. Pellosniemen koulun sulkemisesta lasketaan saatavan 150 000 euron säästöt, Rahulan ja Olkkolan lakkauttamisen kustannusvaikutus olisi noin 100 000 euroa.

– Uskon, että asia etenee Pellosniemen koulun vanhempien kanssa yhteisymmärryksessä, sanoo Siekkinen.

Rahulan koululla vanhemmat kokoontuvat keskustelemaan tilanteesta keskiviikkona. Kaupunginvaltuutettuihin aiotaan olla aktiivisesti yhteydessä.

– Monen oppilaan koulumatka pitenisi. Sairilan koululla on kuulemani mukaan sisäilmaongelmia, joten oppilaat menisivät suoraan väliaikaisiin tiloihin täältä. Ei tämä meidän osaltamme tähän jää, toteaa Rahulan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Aki Hyötyläinen.

Lue seuraavaksi