Näkökulma: Rauhanpresidentti Obama ryhtyi sotimaan myös Syyriassa

Arabimaiden liittyminen mukaan Isisin-vastaiseen sotaan on merkittävä käänne Lähi-idässä, kirjoittaa Ylen Reijo Lindroos näkökulmassaan.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ohjus osuu kohteeseensa Syyriassa.
Yhdysvaltain ohjus osuu kohteeseensa Syyriassa 23. syyskuuta.CBSN

Barack Obama valittiin kuusi vuotta sitten Yhdysvaltain presidentiksi hänen luvattuaan ponnekkaasti lopettaa taistelut Afganistanissa ja Irakissa. Norjan Nobel-komitea palkitsi tuoreen presidentin rauhanpalkinnolla, kun rauhan teoista oli vasta lupaus.

Obaman maanantainen päätös lähettää ilmavoimien raskas kalusto iskemään Syyriaan on uusi osoitus siitä, että rauhanpresidentistä on nyt tullut osapuoli Irakia ja Syyriaa repivissä sodissa. Kaikki alkoi elokuun alussa, kun ääri-islamistiset Isis-taistelijat vyöryivät voimalla Irakiin ja aloittivat jesidivähemmistön teurastuksen.

Vaakalaudalla olivat myös Yhdysvaltain omat edut: Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin Erbiliin asettuneet amerikkalaiset öljy-yhtiöt ja niiden sadat työntekijät olivat vaarassa. Rauhanpresidentti määräsi ensimmäiset Hornetit iskuun.

Tilanne on elokuun alun jälkeen vain pahentunut. Isisillä on riveissään runsaat 30 000 taistelijaa, ja se pitää hallussaan suunnilleen Britannian kokoista aluetta Irakissa ja Syyriassa. Yhdysvaltain ilmaiskut ja kurdien peshmerga-sotilaat ovat onnistuneet rajoittamaan Isis-taistelijoiden etenemistä, mutta tavan takaa Isis on osoittanut voimansa. Tästä tuoreimpana esimerkkinä yli sadantuhannen Syyrian kurdin pakeneminen Turkin puolelle viime viikolla Isisin rynniessä kohti kurdienemmistöistä Kobanen kaupunkia.

Arabimaat liittyivät taisteluun Isisiä vastaan

Presidentti Obama ryhtyi kokoamaan liittoumaa Isiä vastaan Naton huippukokouksessa syyskuun alussa. Tuolloin mukaan ilmoittautui 10 Nato-maata. Elintärkeätä Obamalle oli saada mukaan rintamaan sunnijohtoiset arabimaat, ja maanantaina tuo tavoite täyttyi. Pentagonin kertoessa ilmaiskuista Syyriaan se vahvisti samalla, että operaatiossa ovat mukana Saudi-Arabia, Bahrain, Jordania, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Monet näistä maista ovat toimineet aiemmin ääri-islamistien rahoittajina, nyt puolta on vaihdettu rajulla tavalla.

Yhdysvallat iski Syyrian Isis-kohteisiin hävittäjillä, pommittajilla, aseistetuilla lennokeilla ja Tomahawk-risteilyohjuksilla. 47 risteilyohjusta laukaistiin amerikkalaisaluksilta, joiden tukikohta sijaitsee Bahrainissa. Yhdysvaltain ilmavoimien koneiden iskuissa Persianlahden arabimailla oli joko iskuihin osallistuva tai niitä tukeva rooli, tämän tarkemmin ei Pentagon halua liittolaisten osuutta yksilöidä. Arabimaiden liittyminen mukaan Isisin-vastaiseen sotaan on merkittävä käänne Lähi-idässä.

Tuetaanko samalla Syyrian Assadia?

Iskemällä Isisin asevarastoihin, koulutusleireihin ja johtokeskuksiin Syyriassa Yhdysvallat otti riskin. Irakin ilmatila on täydellisesti Yhdysvaltain valvonnassa, ja siellä amerikkalaiskoneet voivat vaivatta operoida Isisiä vastaan. Sen sijaan Syyrialla on vahva oma ilmapuolustus, joka tarvittaessa voisi huomattavasti vaikeuttaa lentotoimintaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi tulossa olevista ilmaiskuista Syyrian johdolle tunteja etukäteen Irakin välityksellä. Syyria tulkitsi että etukäteen ilmoitetut iskut eivät ole hyökkäystoimi sitä vastaan ja näytti näin vihreätä valoa amerikkalaisten iskulle.

Isis taistelee Syyriassa presidentti Basar al-Assadin hallintoa vastaan, ja Yhdysvaltain iskut voisi äkkiseltään tulkita epäsuoraksi tueksi al-Assadille. Yhdysvaltain johto on kuitenkin korostanut, että tästä ei ole kysymys: Assadin korvaaminen Syyrian maltillisella oppositiolla on edelleen päämäärä. Yhdysvaltain sotilasjohdon mukaan Isisin taistelijoista noin kaksi kolmasosaa operoi Syyrian puolella, jonne on perustettu turvasatamia myös Irakin puolelle tehtäviä iskuja varten.

Iskemällä Isiä vastaan Syyriassa vain runsas kuukausi ennen Yhdysvaltain kongressivaaleja presidentti Obama myötäilee maansa yleistä mielipidettä. Kahden amerikkalaistoimittajan brutaalit teloitukset Isisin käsissä ovat saaneet amerikkalaiset vaatimaan kovia otteita islamisteja vastaan

Presidentti Obama on suhtautunut äärimmäisen vastentahtoisesti sotilaalliseen sekaantumiseen Lähi-idässä. Nyt presidentti on antanut ilmavoimille hyökkäyskäskyn. Monien mielestä Isisiä ei kuitenkaan voida nujertaa vain ilmaiskuilla, sitä varten pitää käydä taistelut maan pinnalla. Tähän ei Obaman Yhdysvalloilla ole halua.

_Reijo Lindroos
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan erikoistoimittaja. Hän on aiemmin toiminut ulkomaantoimituksen päällikkönä sekä kirjeenvaihtajana Nairobissa ja Washington DC:ssä. _