Näkökulma: Näin vältyt hiirenpapanoilta, homeiselta jääkaapilta ja muilta kesämökin kompastuskiviltä

Kesämökin paneminen talviteloille vaatii tietoa ja taitoa. Mökki omistajaansa opettaa, mutta yleisimpien sudenkuoppien väistämiseksi pitkän linjan mökkeilijä, toimittaja Mikko Tuomikoski kertoo parhaat mökinhuoltovinkkinsä.

Näkökulmat
Mikko Tuomikoski
Yle

Onneksi oma kesämökki on oikea mökki. Sellainen, jossa ei ole vesivessaa ja jota ei tarvitse lämmittää talvella.

Kesämökin voi jättää kylmilleen, mutta sekin vaatii omat niksinsä.

Jokainen kesämökki on yksilö ja jokainen mökinomistaja tietää itse parhaiten, miten mökki valmistellaan talvea varten. Sellaiset mökkeilijät, jotka ovat juuri hankkineet kesäpaikan, joutuvat miettimään ja opettelemaan asiat, jotka mökillä on hyvä tehdä ennen talvea.

Siispä kokosin muutamia vuosien varrella hyviksi havaittuja huoltovinkkejä.

Perinteisissä kesämökeissä on yleensä huopakatto, joka vaatii huoltotoimenpiteitä.

Huopakatto on hyvä puhdistaa syksyn lehdistä ja kesän aikana kertyneestä töhnästä. Jos tätä ei tee huolellisesti, katolla alkaa kasvaa sammalta, joka jouduttaa huovan hapertumista.

Harja käteen ja lakaisemaan siis! Tosin lehtipuhallin on myös kätevä peli, eikä sitä käyttäessä tarvitse hangata kattoa.

Katolla ollessa kannattaasamalla tarkistaa katon kunto ja katsella ympärilleen sillä silmällä, ylttävätkö lähimpien puidenoksat katon ylle. Tämä lisää katon roskaantumista.

Monet mökinomistajat jättävät verhotkin auki, jotta mahdolliset varkaat näkevät sisälle, että siellä ei ole mitään arvokasta.

Jos kesämökillä ei ole murtohälytintä, kannattaa kaikki arvokas omaisuus viedä mökiltä pois, tai ainakin laittaa piiloon, etteivät esineet houkuttelisi varkaita.

Monet mökinomistajat jättävät verhotkin auki, jotta mahdolliset varkaat näkevät sisälle, että siellä ei ole mitään arvokasta.

Oletko muuten varma, että mökkisi on vakuutettu riittävän hyvin? Korvaako vakuutus myös irtaimiston? Mikä olikaan omavastuu?

Näitäkin asioita kannattaa pohtia.

Mökkikeittiö kannattaa siivota mahdollisimman hyvin samalla, kun tyhjentää kaapit ja komerot ruokatarpeista, jottei sinne jää mitään hiiriä ja rottia houkuttelevaa.

Jääkaapista kannattaa katkaista virta ja jättää ovi raolleen, ettei kaappi homehdu sisältä. Kannattaa huolehtia myös siitä, ettei pakastinlokerosta sulava jää pääse lattialle.

Papanat vuodevaatepinossa eivät luo romanttista tunnelmaa.

Perinteisissä kesämökeissä ei ole juoksevaa vettä, joten niissä ei tarvitse jättää lämmitystä päälle vesijohtojen takia. Kunhan muistaa tarkistaa ja tyhjentää kaikki astiat, joissa vettä saattaa ollla.

Nykyään moni haluaa säilyttää mökissä peruslämmön, etenkin jos siellä käydään usein. Tällöin kannattaa harkita tarkkaan, millä mökkiä lämmittää ja kuinka lämpimänä sen haluaa pitää.

Ilmalämpöpumppu on monesti käyttökuluiltaan edullisempi valinta kuin sähköpatterit. Ammattitaitoinen myyjä tai asentaja osaa neuvoa, miten pumpusta saa parhaan hyödyn irti.

Tulisijoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja pohtia samalla sitä, pitääkö pelti jättää raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Jos jättää mökin kylmilleen, kannattaa pelti jättää auki, sillä muuten keväällä saattaa vastassa olla ummehtuneen homeinen haju.

Moni mökinomistaja on saanut sätkyn mennessään viettämään kauan odotettua mökkiviikonloppua talvella ja perille päästyään on huomannut, että hiirenpapanoita on joka paikassa. Se siitä rentouttavasta mökkiviikonlopusta, sillä silloin torppa on jynssättävä perinpohjaisesti.

Lopuksi tietysti pannaan ovet lukkoon, eikä jätetä avaimia siihen "taatusti varmaan piilopaikkaan".

Vuodevaatteet kannattaa viedä talveksi pois, tai hankkia vaikka hiirenkestäviä säilytyslaatikoita. Papanat vuodevaatepinossa eivät luo romanttista tunnelmaa.

Jos mökillä on sähköt, voi kokeilla vaikka ultraäänikarkotinta. Muuten tehokkain tapa hankkiutua hiiristä ja rotista eroon on laittaa niille tarpeeksi myrkkyä tarjolle.

Toimivan myrkkyannostelijan voi tehdä vaikka tyhjästä maitotölkistä. Myrkky kaadetaan tölkkiin ja leikataan kylkeen sopivat kulkuaukot. Ja kas, ensiluokkainen hiiribaari on avattu.

Myrkyn loputtua voi koko tölkin hävittää roskien mukana. Sitten ei kun valmistelemaan seuraavaa baaria – näin hiirillä on herkuteltavaa ja muu mökki saa toivottavasti olla rauhassa.

Lopuksi tietysti pannaan ovet lukkoon, eikä jätetä avaimia siihen "taatusti varmaan piilopaikkaan", jonka murtovarkaat todennäköisesti löytäisivät muutamassa minuutissa.