Länsi-Pohjassa luotetaan poikkeusluvan saantiin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suunnittelee tulevan budjettinsa sen mukaan, että tiistaina allekirjoitetun päivystysasetuksen ehdot täyttyvät ja synnytykset saadaan pitää Kemissä.

Kotimaa
Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei hätkähdetty tiistaina allekirjoitetun päivystysasetuksen sisältöä. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen allekirjoittamassa asetuksessa edellytetään, että synnytysyksikössä pitää olla tuhat synnytystä vuodessa ja 24 tunnin valmius hätäleikkaukseen.

Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärven mukaan asetuksen sisällön muutos on ollut tiedossa jo jonkin aikaa.

– Kesäkuussa asetuksessa oli maininta, että synnytysyksikössä pitää olla valmius hoitaa tuhat synnytystä vuodessa, mutta nyt se oli edellytys, Luosujärvi sanoo.

Tällä tietoa olemme saamassa poikkeusluvan.

Riitta Luosujärvi

Poikkeuslupa tähtäimessä

Sosiaali-ja terveysministeriö voi tarvittaessa myöntää poikkeusluvan alle tuhannen synnytyksen sairaalalle, jos potilasturvallisuus tai palvelun saavutettavuus sitä edellyttävät.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri aikoo hakea poikkeuslupaa asetukseen.

– Tällä tietoa olemme saamassa poikkeusluvan. Sairaanhoitopiirissä täyttyvät kaikki muut asetuksen edellytykset paitsi synnytysten määrä. Eikä Oulun yliopistollisessa sairaalassa ole mahdollisuutta ottaa vastaan Länsi-Pohjan synnytyksiä, Luosujärvi perustelee.

Luosujärven mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on suunnittelemassa ensi vuoden budjettiaan niin, että sairaala pystyy täyttämään päivystysasetuksen ehdot.

– Leikkaussalin henkilökuntaa lisätään ja he siirtyvät vuorotyöhön. Lisäksi muun muassa synnytyslääkärit ja gynekologit päivystävät sairaalassa ensi kesäkuusta lähtien ympäri vuorokauden.

Luosujärven mukaan uskoa oman synnytysosaston hengissä säilymiseen on luonut myös se, että pohjoisen kansanedustajat ovat ottaneet pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisuhka-asian omakseen.