Komentaja: Venäjä vahvistaa Mustanmeren laivastoaan 80 aluksella

Mustallemerelle tarvitaan toinen tukikohta sotilasliitto Naton laajenemisen takia, sanoo venäläinen vara-amiraali Aleksander Vitko.

Ulkomaat

Venäjä aikoo vahvistaa Mustanmeren laivastoaan vuoteen 2020 mennessä 80 uudella sota-aluksella. Lisäksi se aikoo perustaa toisen laivastotukikohdan Novorossiiskin kaupungin lähistölle vuoteen 2016 mennessä. Asiasta kertoi laivaston komentaja Aleksander Vitko vieraillessaan Novorossiiskin satamakaupungissa tiistaina.

– Vuoteen 2020 mennessä Mustanmeren laivastolla on yhteensä 206 alusta, venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi Vitkon sanoneen Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Vara-amiraali Vitkon mukaan Mustallemerelle tarvitaan Krimin päätukikohdan lisäksi toinen tukikohta sotilasliitto Naton laajenemisen takia.

Vitkon mukaan Naton aluksia on Mustallamerellä jatkuvasti, ja Nato suunnitelee laivastotukikohdan perustamista Mustallemerelle.

Sotilasliitto Nato on järjestänyt sotaharjoituksia Mustallamerellä erityisesti sen jälkeen kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Uutistoimisto Reutersin haastattelema, nimettömänä pysyttelevä Nato-lähde sanoi, ettei hän ole tietoinen uuden laivastotukikohdan perustamisesta. Hän kuitenkin sanoi, että sotilasliiton jäsenvaltiolla Bulgarialla on alueella tukikohta, jota Naton alukset voivat käyttää. Myös kaksi muuta Naton jäsenvaltiota, Romania ja Turkki, sijaitsevat Mustanmeren rannikolla.

Lähteet: Reuters